Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Costa Dorada

Deel dit bericht

De Costa Dorada of in het Catalaans, ook wel bekend als de ‘Costa Daurada’ en de “Gouden Kust van Catalonië”, betekent letterlijk “gouden kust”. Deze adembenemende kuststreek, die ruim 216 meter lang is, strekt zich uit van het plaatsje Cunit tot aan L’Hospitalet de l’Infant in het zuiden. Gelegen in de provincie Tarragona, die deel uitmaakt van de Spaanse autonome regio Catalonië, biedt de Costa Dorada een onvergetelijke ervaring. Verken de prachtige overblijfselen van de Romeinse stad Tarraco, die ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, en laat je betoveren door de unieke schoonheid van deze betoverende regio. Ontdek de betoverende Costa Dorada – Gouden Kust van Catalonië en laat je verrassen door haar ongeëvenaarde charme.

De kust bestaat uit rotsen en stranden, sommige heel rustig andere heel toeristisch. Aan het noorden van de Costa Dorada grenst de Costa Del Garraf. Deze ligt in de provincie Barcelona. Aan het zuiden grenst de Costa Dorada aan de Costa del Azahar. Deze Costa beslaat zelfs 3 provincies: kust van de provincies Castellón en Valencia in het oosten van Spanje. Ook hoort een deel van de provincie Alicante erbij.  

 
Perfect zomerweer

De Costa Dorada heeft een mediterraan klimaat met warme droge zomers en milde winters. Wanneer je dit gebied met meer zuidelijk gelegen costa’s vergelijkt, valt hier meer neerslag en zal het in het najaar en in de winter ook een stuk kouder zijn. Dit is de reden waarom overwinteraars eerder zullen kiezen voor de Costa Blanca.

Neemt niet weg dat tussen mei en september het hier erg aangenaam is.  Een goede zomervakantie bestemming dus! Zeker voor gezinnen met jonge kinderen, omdat de zomers minder heet zijn dan het zuidelijke deel en het binnenland van Spanje.

Historie, kenmerken & cultuur

Reis je met je eigen auto? Of heb je een auto gehuurd? Dan is de Romeinse route leuk om te doen. Deze route loopt via de kust van Tarragona en komt naast mooie stranden ook langs verschillende belangrijke Romeinse monumenten. 

De 4 meest toeristische plaatsen aan de Costa Dorada zijn Salou, Cambrils, Miami Platja en L’Hospitalet de l’Infant. 

Salou is daarvan de grootste en meest populaire badplaats. De kuststad heeft naast vele uitgaansgelegenheden in het centrum ook  een kilometerlange wandelboulevard. In een nabijgelegen parkje vind je Torre Vella, de oude verdedigingstoren uit 1530. De twee grootste stranden zijn Playa de Llevant en Playa de Ponet. In de zomermaanden is er elke avond een prachtige fonteinshow bij de fontein aan de haven.

De badplaats Cambrils is vooral bekend om zijn vissershaven. In de haven vind je Torre del Puerto. Deze toren werd in de zeventiende eeuw gebouwd als verdedigingstoren tegen piraten.

40 km ten zuiden van Tarragona ligt Miami Platja. Het leuke van dit kleine stadje is dat niet veel toeristen het plaatsje kennen. Hier vind je dus geen drukke hordes vakantiegangers. Het plaatsje bestaat uit een groot uitgestrekt zandstrand (Playa Cristal), maar heeft ook kleine cala’s en hoge rotspartijen en flinke kliffen. Er wordt ook wel gezegd dat het de plek is waar ‘het strand en het bos elkaar ontmoeten’. Hier zijn een aantal filmachtige baaitjes te vinden! Ook om te snorkelen of duiken is het een toplocatie door het kristalheldere water.

De badplaats L’Hospitalet de l’Infant  is een deel van de gemeente Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. De oorsprong van het plaatsje is te vinden rond een oud hospitaal. Dit werd in de 14de eeuw opgericht door Infante Pere. Je kunt de restanten van het oude hospitaal nog bezoeken, een deel van het gebouw is nu ingericht als een moderne expositieruimte.  

Voor de natuurliefhebbers

In het zuiden van de Costa Dorada vind je een mooi idyllisch dorpje, met mooie baaitjes omringd door veel natuur. Een echte aanrader als je even iets anders zoekt dan het standaard toeristische Spanje. 

Nog zuidelijker vind je het prachtige Parque Naturel Delta del Ebre aan de rivierdelta van de Ebro. Dit gebied staat bekend om de verscheidenheid aan vogels. Er zijn maar liefst 250 verschillende vogelsoorten! Ook worden er diverse vis excursies in dit gebied georganiseerd.

Wat is er nog meer te doen aan de Costa Dorada?

Wandelen

Het netwerk van Paden in Tarragona, de ‘Red de Caminos de Tarragona’ beslaat 75 kilometer aan oude paden om de kust in de gaten te houden en dorpjes te verbinden. Met de vele bordjes en wegbewijzering zijn de paden heel geschikt om te sporten in de prachtige natuurlijke omgeving van Tarragona. Deze wandelroutes van Tarragona zijn op verschillende mogelijkheden te ontdekken. Je kunt ze verkennen met een fiets, te voet of jawel – te paard.

Watersport

In Cambrils vindt je Glups Diving Centre. Deze duikschool organiseert al sinds 1998 excursies naar de mooiste baaien waar je kunt duiken. In het dorp l’Ametlla de Mar ligt ook een duikschool ‘Costasub’ die excursies organiseert. 
Vanuit Cambrils is het mogelijk om een boot te huren, uiteraard met of zonder kapitein. Ook is het mogelijk om bij die maritime school je vaarbrevet te halen. En zijn er vanuit de havens van Torredembarra en Tarragona boten te huur. 

Ook voor de golfliefhebbers is de Costa Dorada een fijne vakantiebestemming.  Zo zijn er onder andere professionele golfbanen te vinden in Salou en La Pineda. Deze golfbanen trekken veel golfers naar dit gebied omdat de ligging uniek is. De banen liggen precies tussen de kustlijn en de bomen. 

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!