Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Fallas in Valencia

Deel dit bericht

Begin maart is in Valencia de aftrap van het “Fallas-seizoen”. De Fallas staan internationaal bekend als een bijzonder kenmerkend feest. Jaarlijks vinden deze eerste Fallas feesten plaats van 15 tot 19 maart in de hoofdstad van de provincie Valencia en trekken miljoenen mensen hier naartoe. Deze feesten worden later in het jaar ook op verschillende plekken in de provincie gevierd. Het is de viering van het einde van de winter en de start van de lente. De meest populaire feesten op Valencia na zijn de Fallas in Alicante. In die regio staan deze feesten beter bekend als de “hogueras,” maar daar wordt echter de start van de zomer gevierd.

Heilige Sint-Jozef

De “Fallas” in het Valenciaans, is het festival ter herdenking van St. Joseph. Deze heilige oftewel Sint-Jozef is de patroonheilige van timmerlieden en handelswerklieden. De festiviteiten staan op de UNESCO-lijst ‘immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’. 

De oorsprong van Las Fallas is te vinden in 1497, bij een groep timmerlieden uit Valencia. Zij werkten jaar naar jaar dagelijks wel urenlang in het licht van de knipperende olielampen, die aan houten constructies zaten bevestigd. Uiteraard werden deze nogal gevaarlijke lampen met de komst van de lente en het langer licht worden overbodig.  Toen ontstond er onder de timmerlieden het idee om het allemaal in vlammen op te steken en het te laten branden.  

De viering, zoals hierboven aangegeven, is gewijd aan San José (Sint-Jozef), de patroonheilige van timmerlieden, en werd onmiddellijk aangenomen om de komst van warmere, langere dagen te vieren.
 

Papier-Maché

In de jaren die volgden, ging het allemaal om het hebben van plezier. De houten constructies werden steeds creatiever gedecoreerd. Uiteindelijk kregen ze zelfs menselijke gezichten die leken op personages uit de buurt. 

Hoewel de oorsprong teruggaat tot het improviseren van vreugdevuren met oude meubels werden na verloop van tijd de constructies, die we nu kennen als Fallas, nog verfijnder en voegden mensen zelfs kritische thema’s toe. Vanwege het succes is Las Fallas wereldberoemd en een erfgoed geworden én bestaan de feesten vandaag de dag uit vuurwerkshows, traditionele – en live muziek evenementen en open lucht feesten.

Deze moderne versie die we nu kennen combineert traditie, cultuur, satire en kunst en toont de voortdurende passie van de lokale bevolking voor vuur en plezier.

Tijdens de Fallas worden er dagelijks vuurwerkshows (mascletàs) en optochten georganiseerd. Deze bestaan uit grote wagens met daarop artistieke monumenten en kunstwerken uitgebeeld, gemaakt van brandbare materialen zoals vuurwerk gevuld met karton, papier-maché en hout. Zo’n kunstwerk kan meters hoog zijn! Deze “fallas” beelden zijn gemaakt en gebouwd door verschillende buurtgroepen (casals fallers). Het is een beetje vergelijkbaar met de carnavalsfeesten in voornamelijk het zuiden van Nederland, maar dan met warm weer 😉. Ook hier in Spanje werken ze maanden aan de mooie wagens met prachtige beelden.

Wil je eens in maart vanuit Alicante naar de Fallas feesten in Valencia gaan? Er zijn perfecte treinverbindingen tussen deze twee steden. Zorg er wel voor dat je tijdig een accommodatie boekt!
 

Las Hogueras Alicante

Mocht je in juni in Spanje zijn, probeer dan eens een bezoek te brengen aan de mooie stad Alicante. Je zult de gezelligheid van de feesten ervaren vol livemuziek, dans, eten en drinken én je verwonderen aan het hele spektakel! De officiële feesten van de stad, die samenvallen met de vieringen van San Juan vinden jaarlijks plaatst van 20 tot 24 juni.

Het absolute hoogtepunt van Las Hogueras de San Juan is het aansteken van de hogueras (de vreugdevuren). Het lijkt zo zonde, maanden en uren werk ineens in rook op! Toch worden deze kunstwerken aan het einde van de festiviteiten ontstoken. Daarnaast zijn er ook diverse vuurwerkshows.

Las Fallas Benidorm

Als je zin hebt om dichter bij ‘huis’ tijdens de vakantie te blijven dan is er goed nieuws! Ook in Benidorm wordt namelijk jaarlijks tijdens de start van de lentefeesten iets georganiseerd.

Uieteraard is het het niet vergelijkbaar met de grote steden en een heel stuk rustiger. Ze hebben er Fallas, maar vieren het niet zo uitgebreid als in Valencia of Alicante. De Fallas in Benidorm zijn net als in de steden deels religieus, deels spektakel.
 
Mocht je volgend jaar in maart in Benidorm zijn, kun je ook hier de beelden bezichtigen op verschillende plaatsen in de stad. Zo staan er in ‘de oude stad’, op het Plaza Triangular (plein voor de McDonalds en Bingoplaza) en achteraan het Levante strand in de stadswijk Rincon de Loix. Ook in Benidorm zijn er verschillende processies en typische optochten met fanfares. 
 
Nogmaals, het Fallas feest in Benidorm is absoluut niet zo spectaculair dat je Valencia ervoor zou laten. Het is eerder een optie voor je als het allemaal niet zo luidruchtig en druk hoeft. Als je ook eens een dag zonder de drukte en het knallende vuurwerk kunt. 

Indien je dus liever op een terrasje geniet van de eerste warme zonnestralen, dan kun je het beste besluiten om lekker in Benidorm te blijven in plaats van het hectische Valencia of Alicante.

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!