Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Kust Cadaques Klimaat Spanje

Het klimaat in Spanje: van regen tot zonneschijn

Deel dit bericht

Wist je dat Spanje één van de meest bergachtige landen van Europa is? Door de geografische ligging van Spanje ligt het noordwesten (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland) van Spanje onder invloed van straalstromen. Hier leren we later nog iets meer over. Dit alles maakt dat er veel verschillende klimaten en microklimaten te vinden zijn binnen dit fijne land. Laten we een klein rondje van het klimaat in Spanje doen!

De Catalaanse kust, Balearen en de noordelijke helft van het Valenciaanse land

Het Noordoosten van de Middellandse Zeekust heeft een Mediterraan klimaat. Dat kenmerkt zich door milde winters en soms hete zomers. Denk aan ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar. Echter valt deze regen in slechts een aantal dagen. Men noemt dit de Mediterrane buien. Dit is het meest voorkomende klimaat in Spanje.

Alicante, Murcia en Almería

Het Zuidoosten van de Middellandse Zeekust hebben eveneens een Mediterraan klimaat. Ook hier milde winters en soms hete zomers. Dit gebied is vrij droog en bijna woestijnachtig. Wel valt er met gemiddeld 150 millimeter neerslag veel minder regen dan in het noordoosten. Dit gebied staat bekend als de droogste plek van Europa.

Málaga en de kusten van Granada

Dan vervolgen we naar het Zuiden van Spanje, de Middellandse Zeekust. Dit gebied kenmerkt zich door een Subtropisch klimaat. Hoge winterse temperaturen en met een gemiddelde jaartemperatuur van wel 20 graden! Denk hierbij aan warme en hete zomers.

Sevilla en Córdoba

De Vallei van Guadalquivir kent een vergelijkbaar klimaat als het woestijnklimaat. Er valt hier bijna geen neerslag en er zijn in dit gebied maanden met extreme hitte en veel droogte.

Wist je dat? “Noches tropicales” zijn nachten waarbij de temperatuur na middernacht minimaal 20 graden is!

Cádiz en Huelva

Iets verder omhoog, het Zuidwesten van de Atlantische kust, kenmerkt zich door milde winters en warme zomers, zonder de hitte die we kennen in het zuiden van Spanje. In dit gebied valt vrij veel regen.

Madrid, Castilië-La Mancha, Castilië en León

De Spaanse Hoogvlakte heeft een Mediterraan klimaat, maar ook invloeden van een landklimaat. Hier kennen we koude winters en lange zomers met veel hitte. Ook valt hier vrij weinig neerslag.

Zaragoza en omgeving

Het binnenland van Catalonië, ook wel bekend als de Vallei van de Ebro, kent nagenoeg een landklimaat. Vooral hete zomers, koude winters en weinig regen.

Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland

Dan zijn we in het Noorden van Spanje aangekomen, aan de Atlantische kust. Dit gebied kent een zeeklimaat. Dit klimaat in Spanje is het meest vergelijkbaar met dat van Nederland en België. Denk aan milde zomers en winters en behoorlijk wat neerslag (zo’n 1000-1200 millimeter per jaar).

Pyreneeën

En nog iets noordelijker heb je de Pyreneeën: hele frisse zomers en koude winters. Dit noemt met een gematigd nat klimaat en in sommige gebieden een zogenaamd hooggebergteklimaat.
De temperatuur is in de winter rond de 0 °C en komt in de zomer niet boven de 20 °C. Er valt hier zeer veel neerslag, meestal in de vorm van sneeuw naarmate de hoogte toeneemt.

De Canarische Eilanden

Tot slot de Canarische Eilanden, niet zomaar een populaire winterbestemming! Hier heerst een Subtropisch klimaat en er zijn vrijwel geen weersveranderingen in de seizoenen.
Het gehele jaar door zijn hier dezelfde zomerse temperaturen, en een woestijnachtig klimaat op de oostelijke eilanden. Het kan iets vochtiger zijn op de westelijker gelegen eilanden.

Wist je dat? Volgens de in 1831 opgerichte Universiteit van Syracuse, een private onderzoeks-universiteit in New York, de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld heeft?

Wat is de beste reistijd om naar Spanje te gaan?

Dat is eigenlijk een vraag die afhankelijk is van hetgeen je in Spanje zoekt! Wie in de winter naar de winterzon verlangt en weinig neerslag wenst, kan het beste naar de wat zuidelijk gelegen Costa’s reizen: het Zuidoosten. Zo tussen Valencia en Murcia. De nog zuidelijker gelegen Costa, rond Malaga heeft ook een heerlijke wintertemperatuur, maar meer kans op neerslag. De zomers zijn in deze gebieden weer een stuk heter, dus reis je bijvoorbeeld met je gezin in de zomer, dan zijn de wat noordelijker gelegen Costa’s een aanrader.

Voor Spanje algemeen geldt: tussen mei en oktober valt er nagenoeg geen regen, met een gemiddelde temperatuur van 32 graden in juli. De laagste gemiddelde temperatuur in Spanje is zo’n 10 graden (januari). Vooral in de kustgebieden van Spanje is er grotendeels sprake van een warm Mediterraan klimaat en de drogere klimaattypes zijn vooral in het binnenland te vinden.

Door de grote verschillen in klimaat loopt de weersbeleving in Spanje nogal uiteen: van de mega hitte in de metropolen zoals Madrid tot aan de koele groene landschappen in Asturias in het noorden en niet te vergeten de heerlijk frisse zomerbries aan de Costa’s!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!