Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Ik ga op vakantie en ik neem mee (terug)……

Deel dit bericht

De koelkastmagneet, Gaudí-koffiemok, een T-shirt of zonneklep met een naam erop geborduurd…..dat gaan we niet meer doen!  Dit jaar ga je écht originele souvenirs meenemen, voor jezelf of voor de buurman/vrouw die zo lief de plantjes –teveel- water en de kat brokjes heeft gegeven tijdens jullie vakantie.  Voor een luttel bedrag een origineel én lekker souvenir? Dat kan heel gemakkelijk, en ook nog eens eentje die niet rechtstreeks naar de rommelmarkt gaat. Ik doe je graag een paar ideetjes aan de hand.

Ja, plantjes en zaadjes mag je mee naar huis nemen. Heb je een tuin of balkon? Een superorigineel kadootje zijn zaadjes voor de “tomaquet  de penjar”. Dat zijn die kleine tomaatjes welke je wel een half jaar kunt bewaren, en die steeds roder en sappiger en zoeter worden. Ze worden in Catalonië gebruikt om het geroosterde brood mee in te wrijven, en je ziet ze in elk restaurant. De zaadjes zijn niet in Nederland te krijgen, en ze wegen en kosten bijna niks! Over het algemeen kun je pakjes zaadjes  in de lokale (even Google Maps doen) “Agrobotiga” kopen en in de tuincentra. Wil je helemaal slim doen, dan neem je zo’n tomaatje mee van het hotelbuffet of koop je hem lokale (super)markt.

Eten blijft altijd de leukste souvenir om mee te nemen! Een goede plek om te gaan struinen is gewoon de lokale supermarkt. Maar de leukste spot is of één van de avond- of weekmarkten of een lokale braderie die vaak in de weekenden gehouden worden (zie voor tips mijn eerder blogs Costa Brava) en die je onder “agenda” in de krant El Punt kunt vinden.

Lekker gemakkelijk mee te nemen en buiten de koelkast te bewaren zijn de bekende traditionele, oh zo lekkere gedroogde worsten zoals Fuet en Llonganissa. Je hebt ze in allerlei uitvoeringen: pikant, met peper, knoflook enzovoorts. Echt mooi als je een fuet of llonganissa uit de stad Vic of Olot te pakken krijgt, dat zijn echt de streekproduct toppers, inclusief een mooi label er aan.

TIP: Go local! een mooi excuus om in plaats van in de supermarkt in de traditionele lokale overdekte markt te kopen. Die heb je in Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Calella, Blanes, Lloret de Mar en Tossa de Mar ook en staan vast op de plattegrond die je in de receptie van je hotel kunt krijgen: Mercat Municipal.  Overdekte markten worden graag bezocht door de locals, dus leuk; bovendien kun je op die markten in de marktbar vaak voor weinig centjes een menu del dia met streekgerechten eten. Maar een kop koffie plus croissant met uitzicht op de stalletjes en mensen kijken is ook altijd leuk!

Kaas is ook een lekkere souvenir. Daar wil je wel een oude (curat), zogenaamde harde soort van meenemen, die niet je koffer uitzweet- en ruikt en die je niet gekoeld hoeft te bewaren. Over het algemeen zijn die kazen prettig klein, niet van die enorme knoepers zoals in Nederland. De Bonpreu/Esclat en de Bon Área supermarkt zijn toppers in biologische lokale producten en hier shop je voor weinig geld heerlijke lokale kaasjes. Dat wordt nog moeilijk kiezen en nóg moeilijker niet op te eten voordat ze in je koffer gaan….

Flesje wijn

Als je met de comfortabele Solmar bus bent gekomen kun je best één of zelfs wel twee flessen wijn meenemen! Wel even aan de chauffeurs melden,  dan vertellen zij je wel waar in de bus ze het beste staan en natuurlijk ook heel blijven.

Wijnen zijn er véél en in alle soorten en prijzen: de bekendste lokale wijn uit de Costa Brava komt uit de “Empordà”. En ze zijn ook écht overal te koop, zelfs bij de lokale super kun je prima terecht: voor rond de 4/5 euro heb je al een mooie wijn. Je kunt ook gewoon voor het etiket gaan, want die zijn de laatste jaren alleen maar leuker geworden. Kun je straks in Nederland met de buurtjes nog even terug mijmeren en nagenieten van je heerlijke vakantie!

Zoete wijnen worden niet geproduceerd of gedronken in Catalonië, dus als je op zoet wilt gaan dan moet je zoeken naar een fles “ratafia”. Da’s een traditionele zoetige kruidenlikeur gemaakt met minimaal 20 kruiden. Daarbij horen speciale knapperige koekjes, die je er in doopt, de “Carquinyolis”. Maar ze zijn ook hartstikke lekker bij je koffie of thee’tje en kosten een habbekrats bij de lokale bakker of suup.

Ja, en natuurlijk….Allioli!  Die zit niet in een spuitfles of plastic bakje, maar de echte vindt je buiten de koeling in kleine glazen potjes  van 100, tot maximaal 140 ml en mag dus mee in je handbagage, maar potje past ook nog best in je koffer, toch? En een potje echte allioli kun je gewoon in je koffer stoppen, er zit geen ei in en bederft dus niet. En hoeft ook niet gekoeld te worden! Ik ben heel benieuwd wat er in jouw koffer mee naar Nederland gaat.

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!