Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

tabarca

Tabarca: Piraat voor één dag!

Deel dit bericht

Hoef je niet zo nodig elke dag naar het strand tijdens je vakantie?
Toevallig ook geen zin in een flinke wandeling of nog actiever, een hele dag hiken? Dan zijn er nog andere uitstapjes meer dan de moeite waard aan de Costa Blanca, Tabarca: een klein eiland voor de Spaanse kust.


Spring bijvoorbeeld de boot op en na een half uur of uurtje varen beland je op Tabarca. Dit eiland is zowel bereikbaar vanuit de havens van Alicante, Benidorm, El Campello, Santa Pola en Torrevieja. Vanuit Santa Pola gaat er bijvoorbeeld elke 45 minuten een boot en een retour kost voor volwassenen gemiddeld 25 euro. Voor kinderen ietsje minder, voor hen kost een retour ongeveer 20 euro. Kinderen onder de 3 jaar zijn gratis. Lijkt je dat niet avontuurlijk genoeg? Dan kun je uiteraard zelf een bootje huren of de jetski opspringen en op eigen houtje het eiland bezoeken! Daarover later meer.

Tabarca, dat deel uitmaakt van een Maritiem natuurreservaat, is een klein eiland dat zich voor de Spaanse kust bevindt op enkele kilometers van de plaats Santa Pola. Het eiland maakt deel uit van de provincie Alicante. Het is 1800 meter lang en het heeft een breedte van ongeveer 400 meter. De maximale hoogte bedraagt 15 meter.

Terug in de tijd

Het eiland is eerst lange tijd, tot aan de 18e eeuw- een eldorado voor piraten geweest. Daarna werd het bevolkt door 300 Genuese voormalige krijgsgevangenen (onder De Spaanse Koning Carlos III). Het werd in die tijd gebruikt als vestiging tegen de Berbers uit Noord-Afrika. Het eiland was toen door verdedigingsmuren omgeven, die ook nu nog te bewonderen zijn. Zeker de moeite waard om eens te bekijken, inclusief de twee poorten. De bouwmaterialen werden gewonnen op het Islote la Cantera, een onbewoond eilandje vlak bij het dorp.

Eind negentiende eeuw telde Neuvo Tabarca ongeveer 1000 inwoners. Deze waren hoofdzakelijk actief in de visvangst. De gevangen vis werd dan naar de vismarkt van Santa Pola gebracht. Door de jaren heen is de bevolking behoorlijk teruggevallen. Vandaag de dag wonen er een 60-tal permanente residenten. De hoofdactiviteit is niet langer de visvangst maar toerisme. Deze kent zijn piek in de zomermaanden. Dan komen er wel duizenden bezoekers per dag.

Als je Tabarca bezoekt, hou er dan rekening mee dat je op een eiland vertoeft, met een beperkt aantal restaurants en bars. De prijzen liggen hoger dan aan het vasteland.

Tip: bereid je goed voor met koeltas en lekkernijen en neem een picknick mee. Deze kun je dan ergens op het eiland op een gezellig plekje nuttigen. Ook goed om te weten: het eiland is makkelijk te voet te verkennen.

Wat is er te doen op Tabarca?

Snorkelen & zwemmen
Snorkelen en zwemmen in het glasheldere water zijn zeker aanraders voor de waterratten onder ons. In dit glasheldere water zie je heel duidelijk koralen en vissen.

Wandelen
Een wandeling naar de vuurtoren, van waaruit je een fenomenaal uitzicht hebt. Je ziet met helder weer Alicante liggen op 22 kilometer afstand. Regelmatig strijken er ook zeldzame vogels neer op de rotsachtige kustlijn.
Of maak een wandeling in het dorp, gekenmerkt door haar pittoreske vissershuisjes.
Tabarca heeft een bijzonder landschap, het is droger en heeft zelfs wel iets weg van een woestijn. Overal zie je cactussen! Weer eens wat anders dan de olijf- en citroenbomen en sinaasappelgaarden.

Cultuur
De Torre de San José (19 de eeuwse staatsgevangenis), waaruit ontsnappen bijna onmogelijk was: niet alleen omdat je op een eiland zat, maar ook omdat de toren helemaal omringd was door cactussen!
Een bezoekje aan de Barokke kerk (Iglesia de San Pedro y San Pablo), welke in 2007 volledig gerestaureerd werd, is ook een absolute aanrader.
In het Museo Nueva Tabarca aan de Paseo de Miguel Ángel Blanco vind je de geschiedenis en cultuur van het eiland terug. De toegang tot het museum is gratis.

Leuk weetje: één van de 2 hotels op het eiland was ook de voormalige woning van de gouverneur.

Toeter op je waterscooter

Met de jetski is Tabarca het meest handige vanuit Santa Pola te bereiken. Er zijn watersportbedrijven die verschillende excursies aanbieden. Zo kun je de jetski tocht combineren met een diepzeeduik of snorkelen rondom het eiland of een heerlijke lunch op het eiland zelf. Deze excursies duren ongeveer 2 uur.

Winkels vind je trouwens niet terug op het eiland, maar wel verschillende restaurants waar je heerlijke Caldero kunt eten. Dit is een typisch Murciaans stoofpotje van rijst en vis. De rijst wordt in bouillon gekookt en gemaakts met rotsvis en ñoras. Het wordt anders geserveerd dan Paella, waar alles in één grote pan op tafel wordt gezet. De Caldero wordt juist geserveerd op aparte borden, met aan de ene kant rijst en aan de andere kant de vis.

En ook al is het vakantie: let op je klok, de meeste dagtochten geven ruimte om zo’n 6 uur lang op het eiland te zijn. Zorg dat je weer op tijd bij de haven bent om je boot te halen om na een heerlijk dagje cultuur, geschiedenis en zon terug naar je vakantiestekje te varen!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!