Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

tol in spanje auto

Tol in Spanje: de bekendste routes!

Deel dit bericht

Waar de één de voorkeur geeft aan het vliegtuig, vindt de ander een comfortabele heen- en terugreis met de Solmar bus een perfect begin en einde van de vakantie. Opstap en aankomst in het fijne Maarheeze is voor velen toch het meest vertrouwd. Maar er zijn ook alternatieven. Zo zijn er ook losse accommodaties voor autoreizen te boeken bij Solmar! In deze blog vertel ik je alles over de autoroutes en tol in Spanje!

Voordelen autovakantie

Met je eigen auto naar Spanje rijden heeft een aantal voordelen. Zo kun je zelf bepalen hoe laat je vertrekt en wanneer je stops neemt. Je kunt zelfs kiezen voor een overnachting of wel twee! Bovendien heb je dan op vakantie ook jouw eigen vervoer bij en hoef je geen auto te huren.

Velen van ons zullen met enige heimwee terugdenken aan herinneringen van vroeger, toen zij met hun ouders op vakantie gingen met de auto. Koelbox, gesmeerde broodjes, thermoskannen thee en koffie en spelletjes voor onderweg natuurlijk. In feite is er niet heel veel veranderd vandaag de dag!

Routes naar Spanje

Alle routes om vanuit Nederland naar Spanje te rijden lopen via België en Luxemburg. De meeste routeplanners zullen je 3 opties geven. De eerste (en langste) route loopt via Parijs. Je rijdt via Antwerpen, Gent, Parijs, Clermont-Ferrand en komt dan net onder Montpellier uit in Beziers, in het zuiden van Frankrijk. Tolkosten voor deze route zijn ongeveer 90 euro.

De tweede route loopt via Reims. Je rijdt via Antwerpen, Brussel, Charleroi, Reims, Dijon en vervolgens Lyon, Montpellier en komt dan uit in Beziers om vanuit daar de grens naar Spanje over te steken. Tolkosten voor deze route zijn ongeveer 30 euro.

Route du Soleil

De derde route is de kortste en ook de meest bekende. Deze route gaat voor het grootste gedeelte over de ‘Route du Soleil’. Deze loopt via de A6 van Parijs naar Marseille en is de meest bereden route. In het Nederlands vrij vertaald als ‘Zonnesnelweg’ of ‘snelweg van de zon’.

Kortom, het is dé snelweg richting het zonnige zuiden. Voor deze route rijd je vanuit Nederland richting Maastricht, Luik en door Luxemburg heen. Vervolgens volg je de snelweg richting Dijon, Lyon en Montpellier. Deze route komt dan net als de andere twee routes uit in Beziers, om vanuit daar het laatste stukje richting de grens te rijden. Tolkosten voor deze route zijn net als de route via Parijs, ongeveer 90 euro.

Zoals je hebt kunnen lezen dien je op alle drie van deze routes in Frankrijk tol te betalen, de ‘Péage’ genoemd. Bij de Franse tolpoorten kun je zowel contant als met je creditcard of bankpas betalen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de tolwegen te vermijden en via alternatieve routes naar de Spaanse grens te rijden.

Maar, wat zijn de kosten eigenlijk voor tol in Spanje?

Tol in Spanje

Laten we eens starten met heel goed nieuws! Sinds 1 september 2021 is het traject over de snelweg vanuit de Frans/Spaanse overgang vrijgesteld van tolbetaling. Dat betekent dat alle kilometers op de snelweg vanaf de grensovergang tot aan de provincie Murcia tolvrij zijn!

Het stuk op de AP-7 tussen Tarragona en Alicante is tolvrij geworden en ook is de tolbetaling op de nog zuidelijker gelegen AP-4 tussen Sevilla en Cádiz vrijgesteld van tol.

Deze snelwegen werden al meer dan 50 jaar beheerd door twee partijen en inmiddels is de tolbetalingsplicht komen te vervallen. Het gevolg van één van de eerste acties van de toenmalig nieuwe regering. De minister van Transport en Mobiliteit zette een kleine zes jaar geleden zowat direct bij de ingang van de ambtstermijn een dikke streep door de voorgestelde contractverleningen. Sinds die tijd zijn er steeds meer slagbomen en tolhuisjes verdwenen.

Enthousiast geworden? Bekijk dan eens onze autovakanties naar Spanje!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!