Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

barcelona

Vakantie vieren als een local in Spanje in plaats van als toerist: vermijd deze acties

Deel dit bericht

Spanje is een fantastisch land om naartoe op vakantie te gaan. Hoge temperaturen, bijna altijd een zon op je gezicht en heerlijk eten. Wij Nederlanders en Belgen zijn niet de enigen die ieder jaar massaal naar dit zuidelijke land toetrekken om op vakantie te gaan: Spanje ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen. Dit betekent helaas ook dat, als je niet oppast, je makkelijk in de typische toeristenvallen kunt lopen. In dit artikel delen we met je hoe je deze kunt vermijden en, in plaats daarvan, zoals de Spanjaarden zelf vakantie kunt vieren. Als een local dus, in plaats van als toerist in Spanje.

Uit de zon!

Je kent het beeld wel: de typische toerist die met een gloeiend rode huid nog steeds ligt te bakken in de zon. Hartstikke gevaarlijk natuurlijk! In Spanje is de zon ontzettend sterk, voornamelijk tussen 2 en 4 uur ’s middags.

Dit is dan ook de etenstijd voor veel Spanjaarden, je zult zien dat ze rond deze tijd naar de restaurants of naar huis toe gaan om te eten. Blijven ze zitten, dan zal je ze waarschijnlijk onder een parasol zien. Smeer je daarom altijd goed in en voorkom dat je de rest van de vakantie op de blaren moet zitten! Zeker als je niet veel zon gewend bent, kan het hard gaan.

De restaurants, terrassen en bars

Over etenstijd gesproken: die zijn in Spanje nogal anders dan dat we gewend zijn. Zo zal je veel Spanjaarden al vroeg in de bars zien zitten voor bijvoorbeeld een tostada con tomate y aceite (toast met tomaat en olijfolie) en een café con leche (koffie met melk). De lunch is een stuk later, zoals net genoemd begint dit rond een uur of 2. Het avondeten is daarom ook een stuk later: gemiddeld zitten de Spanjaarden tussen 9 en 11 uur ’s avonds aan tafel.

Je zult dan ook zien dat veel restaurants sluiten tussen de middag: de meeste gaan rond een uur of 5 dicht, om vervolgens om 8 uur weer open te gaan. Mocht je je dus afvragen waarom je om 6 uur geen authentiek restaurant kunt vinden: dat is de reden! Restaurants die wel rond deze tijden open zijn, zijn vaak puur gericht op de toerist in Spanje.

Het menu

Iets anders waar je op moet letten als je een restaurant uitzoekt, is het menu. Staat het menu in vijf talen vertaald? Dan kun je ervan uitgaan dat het niet bepaald authentiek Spaans is. Ook zie je op deze plekken veel foto’s staan van gerechten, die vervolgens niet lijken op wat er daadwerkelijk op tafel komt. Daarnaast staan er regelmatig obers buiten die je naar binnen proberen te lokken. Als het een geweldig restaurant zou zijn, zouden ze dit dan nodig hebben? Waarschijnlijk niet.

Daarnaast zijn er dingen die veel door toeristen besteld worden, maar zelden door Spanjaarden zelf. Een goed voorbeeld hiervan is sangría. Een local zou eerder een tinto de verano bestellen, een drankje met rode wijn en Sprite of Fanta. Net zo verfrissend, maar net even wat minder toeristisch. Heb je liever een biertje? Bestel dan geen cerveza, maar una caña. Een caña is een klein biertje dat je sneller ophebt. De reden hierachter is dat je op die manier altijd een koud biertje voor je neus hebt staan, omdat je het al opdrinkt voordat het warm kan worden.

Paella

Daarnaast zul je een Spanjaard NOOIT ’s avonds paella zien eten. Dit gerecht wordt als lunch gegeten, vaak op het strand. Serveert een restaurant dus paella voor het diner, dan kun je ervan uitgaan dat je op een plek voor toeristen zit. Bovendien kan een goede paella vaak pas vanaf twee personen besteld worden en duurt het behoorlijk lang voordat hij op tafel staat.

Oké, maar wat moet je dan wel doen? Als ik op een nieuwe plek kom in Spanje, probeer ik de hierboven genoemde valkuilen te vermijden. Daarnaast kijk ik graag op Google Maps en ga ik op zoek naar restaurants die niet alleen goed beoordeeld zijn, maar ook veel beoordelingen van Spanjaarden hebben. Ook kun je natuurlijk aan locals vragen wat zij aan kunnen raden.

Toeristische plekken

Iets wat overal ter wereld gebeurt, is dat je al snel wordt afgezet rondom de bekendste bezienswaardigheden van een stad. Vergelijk het maar met de Eiffeltoren in Parijs en de Trevifontein in Rome: plekken waar je opgelicht wordt waar je bij staat.

Dit is in Spanje niet anders. Plekken zoals de Ramblas in Barcelona en Plaza Mayor in Madrid zijn niet de beste locaties om even neer te strijken op het terras. Het kan natuurlijk wel, maar bereid je voor om het dubbele of driedubbele te betalen voor een drankje vergeleken met een minder toeristische buurt.

De Spanjaarden blijven dan ook ver weg van deze plekken, omdat ze weten dat het niet de prijs waard is. Ze verkennen de buurt wel, maar gaan vervolgens ergens anders wat eten of drinken. Wil je dus geen toerist lijken in Spanje, volg dan dit voorbeeld.

Overige tips

Daarnaast zijn er nog enkele andere dingen die ik je graag mee wil geven. Allereerst: probeer in het Spaans te spreken, al is het maar een paar woorden. Je zult zien dat de Spanjaarden dit ontzettend waarderen, en je beter behandelen dan wanneer je ervan uitgaat dat ze Engels of Nederlands spreken. In Spanje ligt het niveau van extra talen niet zo hoog als bij ons, daarom komt het goed van pas om wat zinnen achter de hand te hebben.

De tweede tip is om zo authentiek mogelijke ervaringen te zoeken op je bestemming. Spanje is een groot land, wat betekent dat de tradities en gewoontes in ieder gebied weer anders zijn. Ga dus bijvoorbeeld niet op zoek naar een flamencoshow in Barcelona: de flamencodans komt uit Andalusië, maar wordt vaak ingezet in andere delen van het land als lokker voor toeristen.

Kortom: pas je aan!

Al deze tips om vakantie te vieren als een local in plaats van als toerist in Spanje komen eigenlijk op hetzelfde neer: pas je aan het land en de bevolking aan. Je zult zien dat, als je de Spanjaarden zoveel mogelijk volgt in hun gewoontes, je op een authentiekere manier kunt genieten van je vakantie. Veel plezier!

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!