Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Weetjes Straat met terrassen Spanje

Weetjes over Spanje die je nog niet wist!

Deel dit bericht

Je denkt Spanje goed te kennen, maar ik ben benieuwd of je deze weetjes over het land al wist! Van het aantal achternamen tot de gemiddelde levensduur: dit zijn 10 weetjes die je zo uit je mouw kunt schudden als je het over Spanje hebt.

1. Het is de grootste olijfolieproducent ter wereld

Als er iets is waar de Spanjaarden gek op zijn, is het wel olijfolie. Over de salade, om brood in te dippen of tijdens het koken: ze gebruiken het overal. Het is dan ook niet zo gek dat Spanje de grootste producent ter wereld is van dit vloeibare goud! Meer dan 40% van de totale wereldwijde productie komt namelijk uit Spanje. Het grootste deel daarvan komt uit de provincie Jaén (Andalusië).

2. Meer dan 8000 km kust

Als je aan Spanje denkt, komt het strand waarschijnlijk al snel in je op. Logisch ook, als je bedenkt dat er meer dan 8000 kilometer kust is in dit land! Waarschijnlijk ken je de bekende Costa Blanca en Costa del Sol wel, maar heb je ook al eens van bijvoorbeeld de Costa Verde en de Costa de la Luz gehoord? Iedere kust heeft zo zijn charme en biedt geweldige mogelijkheden voor vermaak aan het strand en in zee.

3. 12 Druiven om klokslag 12 uur

Waar we in Nederland het nieuwe jaar inluiden met een oliebol in de hand, gaan ze in Spanje het jaar op een gezondere manier in. Zodra de klok twaalf uur slaat, zal deze twaalf keer luiden. Op iedere klokslag eten de Spanjaarden vervolgens één druif, tot ze er twaalf gehad hebben.

De gedachte hierachter is dat het geluk zou brengen voor het nieuwe jaar: één druif voor iedere maand van het jaar. Maar geloof me: het is een behoorlijke uitdaging om ze zo snel op te eten.

4. Een dubbele achternaam

Een van de weetjes die bijna niemand kent is de volgende. In tegenstelling tot in Nederland, hebben Spanjaarden over het algemeen twee achternamen. Meestal krijgt het kind zowel de achternaam van de vader als van de moeder mee. Je zult dus als je een formulier o.i.d. in moet vullen, vaak de ruimte krijgen voor een dubbele achternaam!

5. Weetjes over de Spaanse eettijden

Als je rond Nederlandse eettijden in Spanje op zoek gaat naar een plek om te lunchen of dineren, sta je waarschijnlijk voor een dichte deur. In tegenstelling tot in Nederland, lunchen ze in Spanje pas rond een uur of 2 of 3 ’s middags. Deze maaltijd is vaak ook wat zwaarder; de Spanjaarden nemen echt de tijd voor de lunch en eten dan vaak meerdere gangen.

Het diner is daardoor ook een stuk later: pas rond 9, 10 of zelfs 11 uur ’s avonds. Het is dus niet ongebruikelijk om pas rond middernacht een restaurant uit te lopen!

Je zult ook plekken tegenkomen die al eerder openen, maar dit is meestal een teken dat ze zich specifiek richten op toeristen en het dus minder authentiek is. Hoe dan ook, er zijn weinig Spanjaarden die om 6 uur ’s middags hun avondmaal zullen eten! Sterker nog, dan zitten ze waarschijnlijk aan de merienda: een kop koffie met een snack (vaak iets zoets) erbij.

6. De meeste bars

Er is geen land ter wereld dat meer bars heeft per aantal inwoners dan Spanje. Dat is ook niet zo vreemd, als je bedenkt dat je iedere maaltijd buiten de deur kunt nuttigen. Zo zul je heel wat drukte op straat zien in de ochtend, wanneer de dag begonnen wordt met een snelle koffie of een uitgebreider ontbijt in een bar of restaurant.

Daarnaast is er een speciaal woord in het Spaans voor de tijd die je spendeert nadat je klaar bent met lunchen of dineren, en nog zit na te kletsen: sobremesa. Supergezellig!

7. Middagdutjes… of toch niet?

Een van de grootste stereotypes die in Spanje heersen, is dat de hele bevolking een middagdutje, oftewel siësta houdt. Dit is echter onzin. Sterker nog: Spanjaarden werken zelfs meer uren dan veel andere landen in Europa!

Wel zal je merken dat er bedrijven zijn die tussen 2 en 4 uur ’s middags sluiten, om vervolgens in de middag weer aan het werk te gaan. Dit geeft de werknemers tijd om thuis met hun families te lunchen (de lunch is ten slotte een belangrijk moment in Spanje), maar er wordt weinig geslapen in de middag. Als ze er doordeweeks tijd voor zouden hebben, zou het vast meer gebeuren. Zo zie je maar weer: niet alle weetjes over Spanje kloppen!

8. Lange levensverwachting

Tijd voor het volgende weetje over Spanje! Als je kijkt naar de landen met de langste levensverwachting, staat Spanje op een van de hoogste plekken. Er wordt zelfs verwacht dat de gemiddelde Spanjaard die geboren wordt in 2050, een leeftijd zal bereiken van wel 90 jaar!

Of het ligt aan het fijne klimaat, het Mediterrane dieet of de hoeveelheid die er gelachen wordt, weet ik niet, maar ze doen in ieder geval iéts goed!

9. Weetjes over de Spaanse taal

Dat Spaans een wereldtaal is, wist je ongetwijfeld al. Zo wordt het o.a. gesproken in landen zoals Argentinië, Colombia, Mexico en Venezuela. In totaal spreken er zo’n 450 miljoen (!) mensen Spaans, wat het de op één na meest gesproken taal maakt: alleen Chinees heeft meer sprekers als moedertaal.

Spaans is dus zeker een nuttige taal om te leren, omdat je het op veel plekken in de wereld kunt gebruiken. Castiliaans is overigens niet de enige taal die in Spanje gesproken wordt, want ook Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees zijn officiële talen in het land.

10. UNESCO Werelderfgoed

Dat Spanje een prachtig land is, hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar wist je ook al dat er wel 49 plekken zijn die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan?

Voorbeelden hiervan zijn het bekende Alhambra in Granada, het historische centrum van Córdoba en het Koninklijk paleis van Sevilla. Er worden constant nieuwe plekken toegevoegd aan de lijst, dus er valt nog genoeg te ontdekken.

Dat waren ze: 10 leuke weetjes over Spanje. Wist je ze allemaal al, of heb je wat nieuws geleerd? Mocht je nog een leuk weetje hebben over Spanje, deel ze dan zeker met ons.

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!