Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Middagje wijnproeven, de leukste bodega’s aan de Costa Blanca

Deel dit bericht

Je hoeft natuurlijk geen sommelier ambities te hebben om meer te weten te komen over wijn. Dit kan ook lekker laagdrempelig tijdens een middagje wijnproeven. Ontdek de beste wijnproeverijen aan de Costa Blanca. Ik heb de leukste bodega’s aan de Costa Blanca voor je uitgezocht. Een overzicht volgt later in de blog. Ik start even met een klein beetje kennis (zodat je niet helemaal blanco aan de bodega verschijnt ;-))

Rioja

Bij Spaanse wijn wordt er het meeste aan Rioja gedacht. Rioja is dan ook nog steeds het belangrijkste en meest bekende wijngebied van Spanje. Hier wordt voornamelijk de tempranillodruif geplant en bestaan de meeste Rioja’s voor op zijn minst de helft uit deze druif. Daarnaast is het meest prestigieuze wijngebied van Spanje Ribera del Duero. Dit gebied ligt ten zuidwesten van Rioja. En ook hier groeit de tempranillodruif. Doordat het gebied meer landinwaarts ligt en dus een ander klimaat heeft, krijgt de druif een andere smaak.

Weetje: Bodega Vega Sicilia produceert al sinds het midden van de negentiende eeuw topwijnen. Deze waren in die tijd de persoonlijke favoriet van Winston Churchill.

Kwaliteitswijnen

Spaanse boeren verkopen hun druiven voornamelijk aan bodega’s of wijncoöperaties. Zij verzorgen het wijncreatief proces van de druif tot aan de wijn in de fles. Uiteraard verkopen ze de wijn dan onder hun naam. Er zijn vier kwaliteitsniveaus voor Spaanse wijn:

  • Vino de la mesa: tafelwijn
  • Vino de la tierra: landwijn
  • D.O., Denominación de Origen
  • D.O.C. Denominación de Origen Calificada

De D.O. en D.O.C. wijnen worden naar kwaliteit nog verder aangeduid als Crianza, Reserva en Gran Reserva. Deze termen staan voor de tijd dat de wijn gerijpt heeft in het vat en in de fles voordat een fles wijn de bodega verlaat.

Weetje: dit zijn de bekende Spaanse wijnsoorten! Tempranillo (rood), Cabernet Sauvignon (rood), Rueda Verdejo (wit), Airén (wit), Sauvignon blanc (wit), Cava brut (mousserende wijn), Palomino (sherry).

Ook leuk om te weten: het Amerikaanse blad Wine Spectator heeft onlangs een artikel gepubliceerd met daarin de 10 beste wijnen van de wereld. In deze top 10 staat de rode wijn van Tarima Hill, de bodega van Volver in Pinoso, die in het binnenland van de provincie Alicante ligt. De wijn komt van Monastrell druiven die aan wijnranken op 700 meter groeien en tussen de 40 en 75 jaar oud zijn. Bijzonder is dat de wijnraken niet geïrrigeerd worden, en dus enkel groeien met het regenwater. De wijn kost op de website van de bodega ongeveer 13 euro per fles. 

De leukste bodega’s aan de Costa Blanca

Aan de gehele Costa Blanca zijn er zo’n twintig verschillende bodega’s. De een wat groter of bekender dan de ander. Hieronder geef ik een aantal tips.

Bodegas Enrique Mendoza

De meest bekende bodega in deze regio is toch wel de Enrique Mendoza. De bodega is vanuit Benidorm, Altea, Albir en Calpe goed te bereiken via de 332 en ligt aan de Camino del Romeral 42 in Alfaz del Pi. Deze bodega heeft, zoals zij zelf zeggen, de uitdaging om de wijnen zo te maken dat je ‘onze zon, ons licht, ons mediterrane karakter en onze menselijkheid kunt herkennen’. Je kunt online tickets bestellen voor een wijnproeverij of zelf met een groepje iets organiseren en daarvoor kun je contact met hen opnemen. Zij spreken ook Engels.

Bodegas Molina

Deze bodega is een familiebedrijf en bestaat sinds 1938 en ligt aan de Avenida de Jijona 57 in Alicante. De bodega produceert zowel likeuren en distillaten als wijnen. De bodega heeft ook een online winkel waar je de wijnen en sterke dranken kunt bestellen (bezorging naar een Spaans adres).

Bodegas Faelo

Nog zuidelijker, in Elche ligt aan de Camino de los Coves: bodega Faelo. Deze bodega bezit 2,5 hectare wijngaarden, verdeeld over drie percelen. Ze kiezen druivensoorten die zich het beste aanpassen aan het mediterrane klimaat en de zandsteen-kalksteenbodem. Ook hebben zij een stuk land om met wijnstokken te experimenteren en te onderzoeken hoe zij hun wijnen kunnen verbeteren.

Elk jaar in september begint Bodegas Faelo met de oogst en wordt er volgens traditie het Oogstfeest ‘Feste de la Verema’ georganiseerd – precies zoals grootvader Rafael ruim honderd jaar geleden ook deed.

Leuk weetje: Met al hun druivensoorten bereikt Bodegas Faelo ongeveer 15.000 kg per oogst, wat neerkomt op 10.000 liter wijn (rosé, rood, wit en zoet). Ze zijn echter niet allemaal op fles. Alleen de beste wijnen worden door hen zelf gebotteld.

Bodegas Montesanco

Wat noordelijker, zo richting Valencia, ligt Bodegas Montesanco. Het is een familieproject vanuit liefde en respect voor het land, landschappen en cultuur. Elke stap die zij zetten is in harmonie met hun omgeving, de fauna en flora. Montesanco heeft als doel de waarden, de passie voor wijn en de geschiedenis te combineren. Bodegas Montesanco kent twee verschillende locaties: in Requena (Valencia) en Teulada (Alicante).

Montesanco is een echt familiebedrijf. De vriendelijke familie geeft een warm welkom bij het ontvangst. Tijdens de wijnproeverij wordt uiteraard veel informatie over de wijnen gegeven en kun je verschillende wijnen proeven. Het is goed verzorgd en er wordt ook gezorgd voor iets lekkers zoals olijfjes en wat grissini’s.

TIP!
In Teulada is het ook mogelijk om een wijnproeverij te boeken inclusief diner. De buurman blijkt namelijk de bekende Nederlandse chef-kok Roeland Huls te zijn, en hij heeft speciaal voor Montesanco een vijfgangenmenu samengesteld. Uiteraard bereid met de beste ingrediënten uit de streek. Uiteraard is elke gang gecombineerd met de MÓN-huiswijnen. De avond kost 120 euro per persoon en start rond half acht en duurt tot ongeveer half elf ’s avonds. Maak je klaar voor een eersteklas gastronomische ervaring en geniet van dit authentieke culinaire avontuur bij Montesanco! 🍷

Wijnproeverijen Costa Blanca
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!