Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Banner Altea

Vakantie Altea: wit kunstenaarsdorpje aan de Spaanse kust

Deel dit bericht

Het is niet gek dat Altea zich één van de mooiste en populairste stadjes van de Costa Blanca mag noemen. Het pittoreske centrum van het kunstenaarsdorpje heet Casco Antiguo de Altea. Wie het oude centrum voor het eerst ‘ontmoet’, zal zich warm ontvangen voelen.

Denk aan witte gepleisterde huisjes en smalle straatjes bedekt met keien. Op sommige plekken heb je waanzinnige uitzichten op de helblauwe zee. Aan het pleintje ‘Plaza de la Iglesia’, bevindt zich de kerk ‘Parroquia Nuestra Senora del Consulo’. De twee blauwe koepels van deze kerk zijn vanuit vele plekken in Altea te bewonderen. Het is ook zeker de moeite waard om deze kerk eens van binnen te bekijken.

Local tip!
De meest perfecte foto-spot bevindt zich op het pleintje ‘Plaza de la Iglesia’, recht tegenover de ingang van de kerk. In de warme maanden zijn de bloembakken gevuld met paarsgekleurde bloemen wat het uitzicht nóg mooier maakt!

Op het pleintje zelf zijn diverse terrasjes te vinden. De sfeer die er zowel in de winter als in de zomer heerst is bourgondisch. In de winter genieten de bezoekers van een kopje koffie op het terras in de ochtendzon. Tijdens de zwoele zomeravonden ademt het pleintje een bruisende sfeer uit. Dan klinkt er geroezemoes en de terrassen zijn altijd goed gevuld. Ook staan er marktkraampjes met feestverlichting en vaak zijn er verschillende straatmuzikanten om de sfeer compleet te maken. Vanuit de andere zijde van het plein is een indrukwekkend uitzicht vanuit ‘Mirador Cronistas de Espana’ over de hele baai tot aan L’Albir en het hele Sierra Helada gebergte te zien. Bij helder weer reikt het zicht zelfs tot aan de kustlijn van Benidorm!

De ligging van Altea

Altea bestaat uit verschillende delen binnen de gemeente. Het meest bekende gedeelte is Altea oude stad (casco antiguo) boven op de bergwand gelegen. Iets hoger ligt Altea La Vella en dan zijn er nog de Altea Hills, gelegen tegen het gebergte richting Calpe. De Hills kenmerken zich door imposante miljoenenvilla’s en grote luxe appartementen in urbanisaties. Tot slot is er nog een heel groot gedeelte van Altea wat aan de zee is gelegen.

Loop of fiets langs de zee via een keurig aangelegd voet/fietspad naar L’Albir, dat tegen het gebergte richting Benidorm is gebouwd. Vanuit Benidorm is Altea te bereiken met buslijn 10. Om in de oude stad te raken hoef je slechts tot aan het eindpunt van de bus te blijven zitten. Makkelijk toch?

Indien je van watersport en varen houdt: Altea heeft 4 havens: eerste bij L’Olla d’Altea, met een chiringuito, El Portet. Het is daar ook mogelijk om een kano te huren, duiklessen te nemen of te gaan suppen. Dan is er nog een kleine haven, Porto Senso. De derde haven is de haven die grenst aan Playa Mascarat: Puerto Depportivo Marina de Greenwich. Daar ligt Club Nautico de Mascarat. Tot slot de grootste en meest bekende haven: Puerto de Altea, waar Club Náutico is gevestigd. Een hele leuke plek om een koffie of lunch te doen, genietend van het uitzicht over de honderden boten.

Leuk weetje!
Veelal nog onbekend voor de meesten, is dat een groot deel van de boulevard van L’Albir eigenlijk bij Altea hoort. Wie goed oplet kan het aan de verlichting zien. Altea reikt helemaal tot aan de rotonde bij Camping Cap Blanch. Vanaf dat punt veranderd ook de straatverlichting.

Altea, de witte parel van de Costa Blanca

Dan terug naar Casco Antiguo, de oude stad. Wanneer je iemand willekeurig vraagt of Altea de moeite waard is, begint de ander vaak te stralen. ‘Oh ja práchtig’. Het wordt ook voor niets de witte parel van de Costa Blanca genoemd. Dwaal door authentieke smalle straatjes en bezoek de kleine winkeltjes – vaak met lokale en handgemaakte producten. Het oude centrum is veelal nog steeds bewoond, dat maakt de stad ook nog zo levendig, of je deze nu in de zomer of winter bezoekt. Elke dinsdag ochtend is er een kleine markt met voornamelijk verse groenten en fruit.

Al vanaf oudsher hebben vele kunstenaars, hun thuis in Altea gevonden. Er zijn verschillende galerijen en ook is de bekende kunstenaars Academie ‘La Facultad de Bellas Artes’ in de oude stad gevestigd.

Tip!
Indien je wat slechter ter been bent en de klim vanaf de kustlijn te intensief is, stel dan op de navigatie van de auto het volgende adres in: Costera dels Nassos 55, Altea. Precies aan de rotonde van deze Costera dels Nassos is ook direct een (gratis, ja echt!) parkeerplaats te vinden. De koepel van de ‘Parroquia Nuestra Senora del Consulo’ kerk leidt je zo al wandelend de oude stad in.

Altea heeft een magnetisch effect

Altea heeft een onbeschrijfelijk magnetisch effect. Wie de oude stad voor het eerst bezoekt, wil terug blijven komen. Dat gevoel is lastig uit te leggen, je moet het ervaren! Het is ook niet voor niets dat Altea in de tijd van de Grieken en Romeinen bekend stond als een ‘heus herstellingsoord’. Zij noemden Altea ‘Althea’ wat in het Spaans Yo Curo (ik heel) betekend. Vandaag de dag zijn er om die reden dan ook verschillende retreat centers rondom Altea te vinden.
De tijd verstrijkt maar de energie blijft.

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!