Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

citytrip madrid skyline

Madrid: met de trein vanaf Alicante!

Deel dit bericht

Een verblijf aan de Costa Blanca is heerlijk natuurlijk: zon, zee, strand en lekker eten.
Maar voor de echte ‘citytrip liefhebbers’ is er naast een bezoek aan Alicante en Valencia- ook de mogelijkheid om binnen een paar uur in hartje Madrid te staan!
Wist je dat er vanuit deze twee, ook geweldige steden- een rechtstreekse treinverbinding naar Madrid gaat? Dat maakt Madrid ineens een bestemming tijdens je vakantie en is wandelen door Retiro park ineens een serieuze mogelijkheid!

Moorse oorsprong

De naam van Madrid, sinds 1561 de officiële hoofdstad van Spanje, heeft een Moorse oorsprong. De stad is de grootste stad van Spanje en ligt in het midden van het land. In de jaren na 1561 groeide deze mooie stad uit tot een heuse metropolis. Plaza Mayor werd honderd jaar na het ontstaan van de stad aangelegd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Madrid het onderliggende dorp Toledo zou moeten beschermen. Echter was de ligging ongunstig, zo kon er bijvoorbeeld geen haven gebouwd worden en de belangrijkste steden Sevilla, Valencia en Barcelona lagen niet echt op de route.

Stikhete zomers in Madrid

Madrid ligt midden in de Spaanse hoogvlakte op een plateau van zand en kei, met een gemiddelde hoogte van ongeveer 650 meter boven zeeniveau. Het klimaat en de seizoenen zijn door deze ligging vergelijkbaar met die van Nederland en België, maar dan veel intensiever. Zo kan het in zomer echt heel heet en droog worden met temperaturen boven de 40 graden en in de winter kan het vriezen. Soms valt er zelfs sneeuw! De hitte zorgt ervoor dat vele Madrilenen in de hete zomermaanden verkoeling zoeken in hun tweede verblijf aan de kust. De Costa Blanca is bij de Madrilenen erg populair en sommige huizen of appartementen gaan al jaren over van de oudere generaties naar de jongere generaties binnen dezelfde families.

Oude gebouwen en winkels

De stad staat nog vol met prachtige oude gebouwen en kleine balkonnetjes vol met kleurrijke bloemen. In de oude stad vind je kleine smalle straatjes en de omgeving iets buiten het centrum kenmerkt zich door grotere straten en boulevards. Mooie straten zijn de Gran Via, Calle de Alcalá, Paseo de la Castellana en Goya.

De duurste winkelstraat van Madrid is Calle de Serrano. In deze straat en omliggende Barrio ‘Salamanca’ vind je winkels van alle dure internationale merken. Ook zijn hier de bekende modeontwerpers Adolfo Domínguez en Ágatha Ruiz de la Prada gevestigd.

Met stip is Edifico Metrepólis één van de mooiste gebouwen van Madrid. Het gebouw ligt aan de Gran Vía en is in 1907 gebrouwd als verzekeringsgebouw van Union y el Fenix Español. De Fransen Raymond en Jules Février hadden toestemming gekregen om het gebouw te bouwen na het winnen van een ontwerpwedstrijd. Eye catcher van het gebouw is de met bladgoud bezette koepel. Daar bovenop staat een standbeeld van godin Victoria.

Andere belangrijke toeristische trekpleisters zijn Puerta del Sol, Plaza Mayor, Palacio Real en Plaza de Colón. En voor de sportliefhebbers: vergeet vooral het voetbalstadion Estadio Santiago Bernabeau niet!

Wist je dat Madrid de op vier na grootste stad van Europa is? Steden die Madrid voorgaan zijn in volgorde van het geschatte aantal inwoners: Istanbul, Moskou, Londen en Parijs. Dit jaar telt Madrid ruim 3 miljoen inwoners!

Stadspark van Madrid

In Madrid zie je groen door heel de stad, zo zijn er vele parken verspreid door heel de stad. Het grootste stadspark van Madrid, officieel ‘Parque del Buen Retiro’ genoemd. Het woord ‘ ‘retiro’ dat van het woord ‘retirarse’ komt, betekent dan ook heel toepasselijk in het Nederlands: terugtrekken. Het park bestaat uit zo’n 15.000 bomen waardoor het ook in de hete zomers heerlijk terugtrekken is in de schaduw. Belangrijkste bezienswaardigheden in het park zijn: Palacio de Cristal, Palacio Velaquez, Estanque Grande del Retiro en de rozentuin en botanische tuin.

Echt Madrid

Wil je echt Madrid ontdekken en wandelen tussen de locals? Bezoek dan de wekelijkse Rastero Mercado domingo: een antiekmarkt hartje centrum. Het best kun je deze markt met de metro bereiken. Maar mocht je met de auto zijn, kun je deze in de verschillende parkeergarages parkeren, die rondom de markt zijn gelegen.

Prado

Indien je van kunst en cultuur houdt, vergeet dan zeker geen bezoekje te brengen aan het grootste en mooiste museum van Madrid: Museo Nacional del Prado. Dit museum is te voet bereikbaar via metrostop ‘Banco de Espana Atocha’. Daarnaast zijn Reina Sofia en Museo Nacional Thyussen-Bornemisza ook een bezoekje waard. Er is zelfs een museumpas: waarmee je toegang krijgt tot deze 3 mooiste musea van de stad.

Touren door de stad

Het meest handige om je binnen Madrid te vervoeren is de metro. Maar indien je zin hebt om juist niet ondergronds maar boven de grond te reizen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo rijdt er een heuse Engelse bus rond die je de mooiste plekken van de stad laat zien en is er de Hop-on-Hop off city bus. En mocht je helemaal internationaal willen gaan: je kunt zelfs een vierpersoons Tuk Tuk boeken, inclusief jouw persoonlijke gids door Madrid!

Wie eens in Madrid geweest is vergeet de vibe die de stad je geeft nooit meer. Persoonlijk houd ik van de natuur en rust, maar af en toe een energy shot van zo’n geweldige Metropool is heerlijk. Voor ons was een kleine drie dagen eigenlijk nét te kort, maar helaas: zo vertrekken we weer na een kort bezoekje vanaf treinstation Atocha met de hogesnelheidstrein terug naar Alicante! En die stad voelt dan ineens heel ‘dorps’ aan.

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!