Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

vliegvakantie

Vliegen met een baby

Deel dit bericht

Eindelijk vakantie! Je zit in het vliegtuig en droomt al van een koffie en ontbijtje in de Spaanse ochtendzon. Eigenlijk begint de vakantie nu al denk je. Tot dat er nét op de valreep nog twee kersverse ouders het vliegtuig in stappen, en jawel- met baby. En uitgerekend zitten ze ook nog twee rijen bij je vandaan! Geloof me, die kersverse ouders vinden het op voorhand al net zo vervelend. Zij zijn al bang dat hun baby aan één stuk zal huilen en alle passagiers wel iets van hen zullen vinden. Dat zij aan het einde van de reis worden aangekeken, zo van “ah, het zijn die twee!”.

Herkenbaar? Ben jij van plan om binnenkort met een baby te gaan reizen?

Reizen met een baby of dreumes kan een uitdaging zijn, vooral als je per vliegtuig reist. Of het nu om een korte Europese vlucht gaat of een langere intercontinentale vlucht, de voorbereiding blijft zowat hetzelfde. Maar als je je goed voorbereidt kun je ervoor zorgen dat je baby en ook jijzelf het meest comfortabel mogelijk kunnen reizen.

‘Vroeger’ vloog ik nog met een backpack de wereld over, maar inmiddels kan ik uit eigen ervaring wat handige tips delen die je kunnen helpen!

Op de luchthaven

Wanneer je met een baby reist, is het aan te raden om extra vroeg op de luchthaven te zijn. Zelfs als je alle nodige voorbereidingen hebt getroffen en zowat elk vakje op de checklist hebt afgevinkt, kunnen er onverwachte dingen gebeuren of vertragingen zijn. Door vroeg aan te komen, zullen jij en je baby veel minder stress ervaren.

Inchecken

Vertel bij het inchecken dat je met een baby reist en of je een buggy, kinderwagen of autostoeltje bij je hebt. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben duidelijk aangegeven op hun site dat er alleen een buggy of kinderwagen uit één stuk mee mag – maar als je het vooraf aangeeft mag er vaak ook een onderstel en een autostoeltje mee. Houd er ook even rekening mee dat je baby mogelijk uit de kinderwagen of uit het autostoeltje gehaald moet worden bij de security.

Het sjouwen met extra handbagage kan je geld besparen, maar kost uiteindelijk meer in termen van stress. Check dus zoveel mogelijk bagage in als je kunt!

Net voor de vlucht

Verschoon de luier van je baby net voordat je aan boord van het vliegtuig gaat.

Het is beter om geen borstvoeding of flesvoeding te geven vlak voordat je aan boord gaat. Als je dat doet, kan de baby in slaap vallen en huilend wakker worden terwijl je nog moet gaan boarden. Het is vaak beter om te wachten tot je zit en volledig gesetteld bent voordat je jouw baby eten geeft.

Het meest handige is om je kinderwagen mee te nemen tot aan de gate! Op deze manier staat alles bij aankomst op je te wachten zodra je het vliegtuig verlaat. Dit is niet op alle luchthavens toegestaan, dan zijn deze spullen vaak op een speciale band te vinden.

Tip: zorg voor een hele grote reistas of andere tas om je buggy of kinderwagen te beschermen bij het vervoer en tegen bijvoorbeeld regen.

Tijdens de vlucht

Om je baby te helpen zich aan te passen aan veranderingen in de cabinedruk, is het het beste om de kleine te laten slikken tijdens het opstijgen. Je kunt dit doen door borstvoeding te geven of door een fles of fopspeen te gebruiken.

Vliegen in een vliegtuig kan uitdroging veroorzaken, iets wat sneller voorkomt bij baby’s dan bij volwassenen. Doe dus extra moeite om je baby goed gehydrateerd te houden en geef desnoods vaker een beetje.

Luiers verschonen kan een grote uitdaging zijn tijdens een vlucht. Sommige vliegtuigen hebben commodes, maar deze zijn meestal erg klein en lastig voor grotere baby’s. Als je twijfelt, overleg dan even met een stewardess. Ook is de staff in de lucht altijd behulpzaam om water te verwarmen. Let wel extra goed op de temperatuur.

Je kunt er ook voor zorgen zelf een thermoskan mee te nemen met heet water om de flesvoeding te maken. Tegenwoordig mag je op veel luchthavens zowel een flesje water op kamertemperatuur als gekookt water meenemen in de luiertas!


Tot slot: dé checklist van items in je handbagage 

  • Genoeg babyvoeding, gebruik een voedingstoren met vooraf afgemeten voeding!
  • Minimaal 2 lege flesjes en flesjes water op kamertemperatuur om de voeding mee te maken
  • Eventueel thermoskan met heet water
  • Een babydeken
  • Voldoende luiers en een luiermatje
  • Monddoekjes en eventueel een slabbetje
  • Extra kledingsetjes (en nog een romper extra!)
  • Vochtige billendoekjes
  • Lege plastic zakjes voor gebruikte doekjes of vuile luiers. Deze zijn er ook zelfs licht geparfumeerd!
  • Een extra speentje voor het geval dat je er één verliest (maak hem vast aan je eigen kleiding of de draagzak)
  • Favoriete speeltjes van je baby
  • Een klein flesje handreiniger
  • Eventuele babymedicatie, verzegeld in een apart hersluitbaar plastic zakje
  • Weeg je handbagage thuis alvast om er zeker van te zijn dat deze niet te zwaar is
Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!