Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Meisje in vliegtuig

Vliegangst? Dit zijn onze tips!

Deel dit bericht

Persoonlijk vind ik vliegen één van de leukste dingen die er bestaat. De spanning om
een nieuw land te bezoeken, culturen te ontdekken. Mijn cellen die de lucht ingaan en letterlijk overal neerdwarrelen. Mijn langste reis, naar de andere kant van de wereld, duurde ooit 36 uur! Toen was er wel een hoop vertraging door het weer. Gelukkig heb ik geen last van vliegangst…

Vanuit Nederland vlieg je met de wind mee in ruim 2 uur naar Spanje (Costa Brava en Costa Blanca) en met een kleine 3 uurtjes vliegen zit je al behoorlijk zuidelijk, zo bij de Costa del Sol. Tegenwoordig nemen we het vliegtuig alsof het een bus is. Sterker nog, soms is een retourtje España nog goedkoper dan met de trein naar Amsterdam!

De meeste mensen houden echt van reizen, ze houden ervan om nieuwe plaatsen te zien, maar er is een onderdeel van reizen wat minder leuk kan zijn: vliegen. Denk aan hoge ticketprijzen, vertragingen of bagage die verloren is gegaan. Er zijn natuurlijk ook reizigers die het meer dan ongemakkelijk vinden: die zijn echt vreselijk angstig.

Geen vliegangst

Het mag duidelijk zijn dat ik persoonlijk geen angsten ondervind om te vliegen maar voor deze blog probeer ik me in te leven en wil ik graag wat fijne tips delen. Sterker nog: ik schrijf deze blog op Eindhoven Airport, wachtend op mijn avondvlucht naar Alicante. Ik vind de sfeer die op een vliegveld hangt altijd heerlijk. Mensen die vanuit allerlei steden naar andere plekken gaan, voor werk, familiebezoek of vakantie.

Na een vreselijke vlucht met veel turbulentie of zelfs een technisch mankement kan ik me best voorstellen dat iemand angst krijgt om te vliegen. Of indien je nooit eerder gevlogen hebt en het een spannend idee vindt om met een vol vliegtuig de lucht in te gaan!

Aviofobie

Mensen met vliegangst, ook wel ‘aviofobie’ genoemd ervaren een grote angst voor het vliegen en het gehele vliegproces. Er zijn mensen die vanuit hun natuur gevoelig zijn voor deze fobie, maar deze kan dus ook ontstaan na een traumatische vliegervaring. Om maar niet te spreken over een naaste of bekende die een vliegtuigongeluk heeft meegemaakt. Wanneer deze rampen uitgebreid in de media worden weergegeven kan dat de angst alleen maar versterken.

Veel angstige passagiers zijn vooral bang voor een technisch mankement met het vliegtuig, ze zijn zelfs zo bang dat ze denken aan een crash. Ongeacht dat de statistieken laten zien hoe veilig vliegen is in vergelijking met autorijden. Anderen zijn bang voor terroristische aanslagen.

Kenmerken van vliegangst

Allereerst kijken we naar de kenmerken van vliegangst. Vliegangst komt namelijk bij verschillende mensen op andere manieren tot uiting. Dit zijn de meest voorkomende kenmerken:

 • Een hoge hartslag
 • Een paniekaanval
 • Hyperventilatie of een benauwd gevoel
 • Duizeligheid en misselijkheid
 • Klamme handen of droge mond
 • Emotioneel
 • Grote innerlijk onrust

‘Face the fear and do it anyway’

Nu zijn er een hoop mensen die de angst juist willen aangaan en hun leven niet willen laten bepalen. Er zijn manieren die kunnen helpen om over je angsten heen te komen. Hieronder volgen een aantal tips.

Tips voor vliegangst

 • Weet wat je kunt verwachten: uit ervaring blijkt dat het mensen enorm kan helpen wanneer ze meer kennis over vliegen verkrijgen. Zo kan het bijvoorbeeld een geruststellend gevoel geven als je hebt geleerd dat wanneer een motor uitvalt, het vliegtuig kan blijven vliegen. Of denk aan uitleg over turbulentie en de uitleg van geluiden tijdens het opstijgen en landen.
 • Probeer een vertrouwd gevoel bij het vliegtuig te krijgen: zo kan het helpen om het vliegtuig waarmee je gaat reizen alvast op te zoeken online en een printscreen op je telefoon te bewaren of zelfs op je bureaublad te plaatsen.
 • Kies een plek aan het gangpad: dan voel je je minder opgesloten en ook wat vrijer om een stukje te wandelen wanneer het is toegestaan.
 • Beperk media informatie over vliegtuigrampen: onthoud dat het merendeel van de vluchten veilig en op tijd landt en dat alleen de probleemvluchten het nieuws halen.
 • Denk positief: makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard! Probeer echter te focussen op de positieve dingen zoals alle activiteiten die je gaat beleven zodra je op de plaats van bestemming bent aangekomen.

Tips voor op het vliegveld

 • Haast je niet: zorg dat je ver voor tijd op de luchthaven bent. Je moeten haasten draagt niet bij aan ontspanning maar zal de angst vergroten.
 • Wacht voor je vlucht in een rustige omgeving zoals een airport lounge. Indien deze alleen voor de passagiers van een andere vlucht zijn, probeer dan een rustig plekje op de luchthaven te vinden.

Tips voor aan boord

 • Ontmoet de crewmembers: misschien is het zelfs wel mogelijk om heel even kort de piloot te ontmoeten en deel vooral je zorgen met de stewards en stewardessen.
 • Zet rustige muziek op
 • Adem rustig
 • Kijk of lees iets leuks en ontspannend

Wat moet je zeker niet doen: (teveel) alcohol en cafeïne drinken.

Daarnaast kan het een optie zijn om via de huisarts anti-stress medicatie te vragen of een slaappil. Dat schijnt bij sommige mensen ook goed te helpen om te ontspannen. Primatour was tot voorheen ook bij de drogist verkrijgbaar tegen reisziekte.

Raadpleeg een pro

Uiteraard voel je zelf wanneer de angst echt de overhand wil nemen en wanneer het tijd is om een professional te raadplegen. Een therapeut kan tijdens sessies met je op zoek gaan naar de oorzaak van het onderliggende probleem van de vliegangst en je daarnaast helpen om de angst te overwinnen.

Het is natuurlijk een persoonlijk besluit of je wel of niet wilt of kunt vliegen.
Hopelijk hebben deze vliegtips wat geholpen en kunnen we je binnenkort in Spanje tegenkomen!

En anders…kun je altijd nog met de Solmar bus mee!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!