Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Roze amandelbloesem Alicante

Amandelbloesem in de provincie Alicante

Deel dit bericht

Ondanks de kou- is Alicante de eerste maanden van het jaar een favoriete bestemming bij veel wandelaars en natuurliefhebbers vanwege de prachtige bomen vol met amandelbloesem. Deze bomen groeien door het fijne klimaat en de juiste omstandigheden in de provincie Alicante en zijn daardoor zeer kenmerkend voor dit gebied. De maand februari is de meest perfecte maand om een bezoek te brengen aan dit gebied. Maar veelal is de bloesem al vanaf eind januari tot zelfs half maart te zien!

Het is een genoegen om de velden met amandelbomen te bezoeken op het moment dat ze in bloei staan en te genieten van de heerlijke geur van de bloesem. Tijdens het wandelen is er op sommige plekken uitzicht op de besneeuwde amandelbomen, met hun wit en roze takken en prachtige bloesem. Kortom, dit unieke landschap maakt dat we een voorproefje krijgen van de lente en hier nog meer naar verlangen!

Bloem van de amandelboom

Veel kunstenaars worden al decennialang verleidt om de schoonheid van de amandelbomen in bloei vast te leggen. We vinden de geliefde bloem van de amandelboom daarom vaak terug in kunstwerken, foto’s, films en zelfs in toneelstukken, literatuur en poëzie.

Tip: proef de beroemde en geliefde amandelnougat van Alicante!

Jalón Vallei

Vandaag bezoeken we de Jalón-Vallei of Vallei van de pop. We komen vanaf Benidorm en volgen de 332. Net iets voorbij Calpe vinden we de juiste afrit naar de vallei. Deze vallei staat ook wel bekend als Xaló. Het is één van de meest geliefde plaatsen in Spanje om amandelbloesem te zien. Je kunt hier wandelen tussen honderden amandelbomen, kersenbloesems en kastanjebomen. De sfeer is schilderachtig en idyllisch.

De route is zeer goed begaanbaar, zonder hellingen en daarom geschikt voor alle leeftijden. Je loopt voornamelijk over geasfalteerde wegen, tussen opvallende velden met amandelbloesem. De wandeling start in het Eco park van het dorp Alcalalí waar je makkelijk kunt parkeren. Net iets na de het starten van de route steek je de rivier Gorgos over. Aan de overzijde vergaap je je aan de vele amandelbomen in bloei en de rustieke witte metselwerken die de terrassen afbakent en daardoor een charmante aanblik geeft.

Tip: op zaterdag is er markt aan de rand van Alcalalí! Leuk om dat te combineren met de wandeling. Nadelig is de drukte en daardoor is het wat lastig te parkeren, dus kom op tijd.

Amandelbloesem festival in Alcalalí

Tijdens de bloeiperiode van de amandelbomen, wordt de ‘Feslalí, Alcalalí en Flor’ georganiseerd, een festival waar de hele gemeente bij betrokken is. Er worden in die periode rondleidingen georganiseerd om de amandelbomen te bezoeken en ook zijn er ambachtelijke beurzen. Er zijn ook diverse proeverijen van typische producten gemaakt met amandelen: zoals melk, ‘carquinyolis’, (droge amandelkoekjes) ‘pastissets d’ametla’, (gevulde amandelmix pasteitjes) en ‘mantecaos’, (Spaanse zoetigheden, nougat). Ook worden er workshops en tentoonstellingen gehouden.

Nu je er toch bent…

Andere dorpen in deze Vallei die een aanrader zijn om te bezoeken tijdens deze speciale tijd zijn: Parcent, Llíber, Benigembla en Yacimiento. Daarnaast is er de Xaló-rotsafzetting waar je de wijnkelders kunt bezoeken en de smakelijke ‘Vin de liqueur’ (mistela) kunt proeven: een zachte zoete wijn met een zeer intense aroma. Heel populair bij zoete nagerechten. Over de wekelijkse antiekmarkt verschillen de meningen: de één struint er uren rond en de ander vindt het enorm tegenvallen.

Naast deze bekende Jalon Vallei, zijn in de provincie Alicante ook de Vallei van Guadalest en de Relleu-Vallei echte aanraders.

De Vallei van Guadalest

Het is al eerder beschreven en het is echt zo: Guadalest is één van de mooiste dorpen van Alicante. Met haar unieke kasteel, witte huizen, verschillende musea en geplaveide straatjes. Alleen al bij deze beschrijving is het verleidelijk om de Vallei te bezoeken. Des te meer wanneer deze bedekt is onder een roze mantel van amandelbloesem! Het was ook niet voor niets juist deze ‘Vallei in bloei’ waarover de Spaanse schrijver Gabriel Miró en componist Oscar Esplá in het verleden spraken.

Naast Guadalest, kunt je ook genieten van de amandelbomen in volle bloei in de naburige steden, zoals Benimantell, Benifato en Beniardá.

De Relleu-Vallei

Heel dicht bij Villajoyosa ligt Relleu. Je kunt deze stad bereiken via de weg die Villajoyosa verbindt met Sella en Orcheta. Relleu is een klein dorp, wat in het Valenciaans ‘relief’ betekent en dankt haar naam aan de ruïnes van een kasteel uit de 11de eeuw, welke zijn beschermd door de Wet op het Spaans Historisch Erfgoed. Leuk om te combineren met een wandeling langs bloeiende amandelbomen!

Dit gebied legt zich bijna uitsluitend toe op de productie van de verschillende soorten amandelen die ze in het gebied produceren. Er worden zelfs workshops nougat maken georganiseerd en mis ook het stadscentrum niet, waar de oudste kerkklokken van de provincie Alicante te vinden zijn.

Kortom, welke van de drie gebieden je ook kiest om te bezoeken: vergeet je fotocamera niet. Het is echt een voorrecht om in deze tijd te genieten van het prachtige landschap.

Geniet van de aankomende lente!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!