Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

De leukste plekken voor Paella op het strand

Deel dit bericht

Wil je deze zomer eens écht lekker Paella eten? Dan moet je aan het strand zijn, met je voeten in het warme zand. Dat eet toch het lekkerste. In deze blog vertel ik je iets meer over de Spaanse Paella, de Do’s en Dont’s en deel ik de drie leukste Paella plekken op het strand aan de Costa Blanca.

Paella Valenciana

Eerder schreef ik al over het Spaanse gerecht Paella in de blog: Typisch Valencia! Paella is een meer dan duizend jaar oud eenvoudig boerengerecht, ‘uitgevonden’ door de rijstboeren in het binnenland van Valencia. Zij maakten gebruik van de ingrediënten die zij voor handen hadden. Paella wordt gemaakt met rijst, aangevuld met groenten, vlees, vis- en schaaldieren, kruiden en tomate frito. Zo werd toentertijd het gerecht al gecombineerd met bijvoorbeeld konijn, kip of slakken. Daarnaast worden er snijbonen en garrofónes (witte bonen uit Valencia) toegevoegd. Paella wordt het liefst buiten gemaakt op een houtskool verhitte Paella-pan en de rijst wordt gekookt in de bouillon van de vis-en schaaldieren of kip en konijn. De paella wordt standaard geserveerd met citroen.

Wist je dat Paella haar kleur dankt aan de saffraan die later aan het gerecht wordt toegevoegd?

Roer je niet?

Bij een goed bereide Paella Valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog. Als het goed is, heeft de rijst tijdens het koken alle vocht geabsorbeerd. Daarom is de hoeveelheid water in de pan bij de start van het koken erg belangrijk. Een ‘Paella de Marisco” (met zeevruchten) is meestal wat natter dan een gewone Paella Valenciana. Daardoor heeft die Marisco een minder knapperige en lekkere korst die door alle Spanjaarden van de bodem van de pan wordt geschraapt. Daarom is het van belang niet alles door elkaar te roeren. Toen ik voor het eerst Paella at, dacht ik echt dat het eten was aangebrand! Maar het smaakte echt heerlijk!

Eet nooit paella als avondeten

Wist je dat Paella een echt lunchgerecht is? Je zult –anders dan een gemiddelde toerist- een Spanjaard dit gerecht dan nooit als avondeten zien bestellen! Wil jij lekkere Paella gaan eten? Zorg dan dat je ‘op z’n Spaans’ tussen half twee en twee uur aan tafel zit. De bereiding van een verse Paella duurt vaak drie kwartier tot een klein uurtje, zo kun je rond drie uur lekker lunchen en lang tafelen. Je eet al je maaltijden tenslotte toch wat later in Spanje!
Tip: Wil je toch een beetje als een local klinken terwijl je bestelt? Je spreekt het uit als Pa-e-”ja”, omdat de twee ll’en in het Spaans worden uitgesproken als een “j”

De echte Spanjaard eet Paella het liefst op zondag in de zondagskleding in een net restaurant of juist met de voeten in het zand! Aan de Costa Blanca vind je uiteraard verschillende leuke plekjes. Ik deel drie persoonlijke favorieten met je:

La Villayojosa – El Trebol

Ik start met mijn persoonlijke favoriet. Restaurant El Trebol ligt naast de camping en heeft 2 verschillende restaurant gedeeltes. Het ene deel ligt wat hoger gelegen en grenst aan de open keuken. Ook is hier een speeltuintje, ideaal voor de kleinere kinderen. Het tweede deel van het restaurant is alleen in de zomer en de nazomer open, dan zit je echt met je voeten in het zand, tussen de pijnbomen. Wij hebben hier al vele verjaardagen en partijen mogen vieren en ik vind het elke keer weer een heerlijke ervaring.

La Marina – Bar Restaurante Candela

Voor de echte Spaanse Paella ervaring ben je bij Candela in La Marina aan het juiste adres! Mijn tweede favoriet. Omdat het wat zuidelijker ligt aan de Costa Blanca, zijn hier wat meer Spaanse toeristen en locals te vinden. Dat maakt de sfeer nog iets leuker. Het uitzicht is fantastisch, het restaurant ligt namelijk op het strand, naast de duinen ‘Les Dunes de La Marina’. De Paella hier is heerlijk! Qua inrichting moet je even door de vingers kijken hoor, er staan plastic stoelen en papieren tafelkleden en als je er in de avond komt zijn er nog een paar TL-balken aan ;- ) Need I say more? Let er wel even op dat dit restaurant seizoensgebonden open is, check voor de zekerheid vooraf even online om teleurstelling te voorkomen!
Tip! Combineer een bezoek aan La Marina met de zondagse markt aan de Calle Justo Antonio Queseda in La Marina in de ochtend en lunch dan lekker aan het strand!

Altea, L’Olla – El Cranc

Ik moet eerlijk bekennen dat je bij de Chirinquito El Cranc dan net niet met je voeten in het zand zit, maar je kunt de zee ruiken! De Chirinquito is gevestigd in de haven van L’Olla. Ook heb je hier heerlijk uitzicht en kun je na je lunch nog even actief doen, je kunt vanuit hier namelijk verschillende water activiteiten doen. Bij El Cranc staan verschillende soorten Paella op de kaart. Zo kun je hier ook de Arroz Negro bestellen, de Paella die is zwart geworden door inktvis. Doe eens gek!
Tot slot nog even: let er wel op dat je Paella over het algemeen minimaal voor 2 personen dient te bestellen in verband met de grootte van het gerecht (en de pan). Smakelijk!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!