Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

valencia

Typisch Valencia? Paella!

Deel dit bericht

Hoewel er over de precieze oorsprong van het Spaanse rijstgerecht “Paella” nog wat verschillende verhalen over zijn, is het in elk geval zeker dat het is ontstaan in de mooie stad Valencia! Het typische lunchgerecht zou initieel door de wat armere boerenbevolking zijn gecreëerd, eenpansgerecht met voornamelijk restjes eten. Zo zou het woord afkomstig kunnen zijn van het Arabische woord “baqiyah”, wat letterlijk “restjes eten” betekent omdat de Arabieren rijst mee naar Spanje zouden hebben genomen. Wat de oorsprong ook is, voor de échte Paella moet je in Valencia zijn!

Paella Valenciana

De Paella dankt haar mooie gele kleur aan het dure kruid saffraan. Tegenwoordig wil het nog wel eens zijn dat restaurants kleurstof gebruiken in plaats van het echte ‘gele goud’, zoals saffraan ook genoemd wordt. Omdat het zo’n kostbaar en sterk van smaak is, dien je er voorzichtig mee om te springen. Naast saffraan zijn de ingrediënten van de authentieke Paella Valenciana officieel: rijst, paprika, kip en konijn.

Door de jaren heen hebben vele Spaanse regio’s het gerecht overgenomen. Zo zijn er vele variaties ontstaan. Op een Spaanse menukaart kun je zomaar de volgende Paella’s tegenkomen:
 
Wist je dat de zwarte kleur van de ‘Arroz negro’ afkomstig van de inkt uit de inktvis? Negro betekent “zwart”. Het gerecht heet dus Zwarte Paella en is ook echt zwart! Zo zullen zelfs je tong en je lippen bij het eten van dit gerecht zwart kleuren 😉

Houtskool & de paella pan

De paella werd vroeger bereid op houtskool en inmiddels voornamelijk op een driepits gasstel. Zo kun je bij de Spaanse Carrefour of lokale Ferretería leuke sets kopen, voor op de camping of in de tuin. Vroeger bestonden de pannen voornamelijk uit staal, tegenwoordig zie je heel veel emaille pannen. De stalen pannen waren toendertijd behoorlijk arbeidsintensief. Eerst werden ze afgewassen en schoongemaakt met bolletjes staaldraad. Tot slot werden de pannen ingevet met olijfolie om het roesten tegen te gaan.

Paella Pannen zijn er vanaf 2 personen tot ongeveer 14 personen te koop.  Deze pannen kenmerken zich door de ronde vorm en de kleine kuiltjes in de bodem. Deze kuiltjes zitten er niet voor niets! Ze helpen namelijk mee met het kookproces omdat ze kleine hoeveelheden vloeistof opvangen.

De juiste rijst

De soort rijst die men voor paella gebruikt is heel belangrijk. Voornaamste eigenschap die de rijst moet hebben is dat het goed moet kunnen absorberen (zowel smaak als vocht) en het moet ook zijn vorm behouden tijdens het koken. De meest populaire soort die in Spanje wordt gebruikt is de ‘Bombarijst’. Wist je dat het normaal is dat de rijst altijd aan de bodem blijft plakken? Het geeft de paella extra smaak. Je zult de echte Spanjaard dan ook letterlijk het onderste uit de ‘pan’ zien schrapen.

Hoe maakt de echte Valenciaan Paella? Je neemt de pan. Eerst bak je alles van vlees (kip en konijn) omdat dat eerst moet garen. Daarna kun je de knoflook, groenten (paprika en ui en eventueel bonen) toevoegen en ook laten garen. Haal dat vervolgens uit de pan en vul de pan met water tot aan de spijkers van de metalen pan. Leg daarna een lijn van rijst van de ene kant van de pan tot aan de andere kant van de pan en leg deze in het midden. De lijn met rijst moet net boven het water uitkomen. Zo wordt de ideale hoeveelheid rijst bepaald. Voeg daarna vlees en groenten toe en roer alles goed door elkaar. Indien er gamba’s aan de paella worden toegevoegd, worden deze als laatste bovenop gelegd. Anders zouden ze te gaar worden. 

Een leuk weetje: in principe wordt paella als lunchgerecht gebruikt, maar indien het later wordt gegeten worden in verband met de verteerbaarheid de knoflook en paprika weggelaten.

Andar de paella

Paella

Paella eten- oftewel ‘Andar de paella’ – is traditioneel een sociale gebeurtenis. Zowel verjaardagen, feestdagen en zondagmiddagen zijn volgens de Spanjaarden niet compleet zonder paella. Bovendien vinden zij dat het gerecht het beste smaakt als het in het bijzijn van familie en vrienden wordt gegeten. Volgens traditie zit dan iedereen met een lepel in de aanslag. Zodra de grote ronde paella pan op tafel komt, eet iedereen vanaf de rand naar het midden toe. Dit zie je alle Spanjaarden doen, het maakt niet uit of je paella nu bij de lokale chiringuito of een juist een fancy Spaans restaurant bestelt

Wanneer ik tijdens het schrijven mijn half Spaanse lief vraag naar zijn paella herinneringen als kind zie ik een nostalgische lach op zijn gezicht. ‘Natuurlijk kun je overal paella eten, maar het allerfijnst is toch wel aan het strand. Ik weet nog zo goed dat er vroeger in heel veel chiringuitos paella op houtskool werd gemaakt. Die geur was heerlijk. Vooral op zondag zaten we dan met de hele familie op witte plastic stoelen in het zand, onder een rieten afdak.  Eerst aten we salade en wat tapas en daarna kwam de paella. Er werd bier uit kruiken gedronken en er was wijn. Na de maaltijd bleef iedereen rond de tafel hangen en gingen ze een potje kaarten’.

Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!