Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

vakantie altea

Tips voor je vakantie naar Altea

Deel dit bericht

Na heel wat steden en dorpen aan de Costa Blanca te hebben bezocht, kan ik zonder twijfel zeggen dat Altea één van de mooiste vakantiebestemmingen aan deze kust is. Dit witte dorpje heeft een karakteristiek centrum, heerlijke stranden en is klein maar fijn. In dit artikel geef ik je mijn beste tips, zodat je je kunt voorbereiden op een onvergetelijke vakantie in Altea.

Het historisch centrum

Als je vanaf de kust richting Altea komt rijden, kun je het van beneden af al zien: de karakteristieke kerk die het middelpunt van het centrum vormt. De blauwe, keramische daken van de “Iglesia de Nuestra Señora del Consuelo” kenmerken dan ook de eerste bezienswaardigheid die je zou moeten bezoeken in het historisch centrum van Altea.

De bouw van deze kerk startte in het jaar 1607 en werd tien jaar later voltooid. Op dat moment had het gebouw vooral een praktisch doel, namelijk ter bescherming van de stad. In de 18e eeuw is de kerk vervolgens gerenoveerd en heeft het de vorm gekregen zoals we die vandaag kennen. De koepel wordt door bewoners de “Cúpula del Mediterráneo” genoemd, oftewel de Mediterrane koepel.

Hoewel deze kerk zonder twijfel het meest spectaculaire bouwwerk van het dorp is, valt er nog veel meer te zien. Het is al een plezier op zich om lekker door de straatjes te lopen. Zeker in de zomer hangt er een ontzettend fijne sfeer in de straten en zul je echt een vakantiegevoel krijgen.

In de hoofdstraat die naar de kerk leidt, zul je tal van leuke winkeltjes tegenkomen. Prachtige kleding, decoratie voor in huis en originele kunst. Je kijkt hier je ogen uit! De prijzen zijn op de meeste plekken redelijk, dus dit is een goede plek om een souvenirtje te scoren voor thuis. Veel van de spullen zijn handgemaakt, wat het ook nog eens een origineel cadeau maakt waarmee je de lokale bevolking steunt.

Als je even in de zon wilt genieten van een drankje, dan zijn de straten rondom de kerk zeer geschikt. Voor de kerk ligt een groot plein vol met terrassen. Aan dit plein ligt ook een spectaculair uitzichtpunt; je kijkt uit over de Costa Blanca vanuit de hoogte, want Altea is gelegen op een berg. Dit is de perfecte plek voor een mooie foto met je medereizigers.

Honger gekregen? Mijn favoriete plek om te eten in Altea is bij In Bocca Al Lupo. Dit Italiaans restaurant heeft nog niet heel lang een vestiging in Altea, maar is nu al één van de populairste hotspots voor een heerlijke lunch of diner. Aan de achterkant van het restaurant ligt een prachtige serre, waar je in de zomer kunt genieten in de buitenlucht. Mijn persoonlijke aanrader als je net als ik van pittig eten houdt: de Pizza Diavola!

Altea aan de kust

Het leuke aan Altea is, naar mijn mening, dat het bestaat uit twee gedeelten. Zo heb je het historisch centrum wat ik hierboven besproken heb. Maar daarnaast heb je ook nog het kustgedeelte, waar ook genoeg te beleven valt.

Langs de gehele lengte van de boulevard zijn namelijk tal van goede restaurants te vinden, waar je met uitzicht op zee kunt eten. Wat wil je nog meer? Ook de jachthaven is de moeite waard om eens doorheen te lopen.

Daarnaast is Altea een fantastische plek om van het strand te genieten. Playa La Roda, het hoofdstrand van Altea, bevat kiezelstenen. Dit is iets om rekening mee te houden, zeker als je met de kinderen op vakantie gaat. Het is dan handig om waterschoenen mee te nemen, zodat ze zonder problemen het verkoelende water in kunnen. Daarnaast biedt dit strand ook mogelijkheden om sporten zoals volleybal uit te oefenen.

Je zult merken dat er veel Nederlandse invloeden terug te vinden zijn hier aan de boulevard. Altea is namelijk een plek die veel Nederlandse emigranten kiezen als nieuwe woonplaats.

Mocht je geen behoefte hebben aan de Nederlands keuken tijdens je reis in Spanje, dan zijn er genoeg alternatieven te vinden. Zo zit er een goed Grieks restaurant aan de boulevard, maar zijn er ook veel Spaanse plekken.

Praktische tips

De straten in het centrum van Altea zijn bezaaid met kleine stenen en liggen vaak op een helling. Dit is iets om rekening mee te houden, vooral als je slecht ter been bent of bijvoorbeeld een kinderwagen bij je hebt.

Omdat de straten van dit karakteristieke dorp zo smal zijn, is het slecht toegankelijk met de auto. Zelf zet ik de auto altijd neer aan het begin van het dorp (rondom Carrer d’Alcoi). Vanaf hier kun je namelijk makkelijk te voet verder en hoef je niet te ver te lopen.

Aan de boulevard heb je niet te maken met lastig te begane staten of met heuvels, wat het geschikt maakt voor ieder publiek. Kom je met de auto, dan kan het in de zomer nogal lastig zijn om te parkeren aan de drukke boulevard. Je kunt dan het best even doorrijden richting de jachthaven, waar meer parkeerplekken te vinden zijn.

Op vakantie in Altea: de perfecte zomervakantiebestemming!

Altea heeft alles waar je op vakantie behoefte aan hebt: gezelligheid, fijne stranden en tal van restaurants en terrasjes. Ik raad je dit dorp dan ook zeker aan voor je volgende zomervakantie.

Je hoeft niet bang te zijn dat je je door het kleine formaat van Altea zult gaat vervelen. In de omgeving van Altea liggen namelijk genoeg andere steden en dorpen die leuk zijn om eens te bezoeken. Voorbeelden hiervan zijn Villajoyosa, L’Albir, Benidorm en Calpe.

Ik wens je alvast heel veel plezier op je vakantie in Altea. Vergeet je niet je foto’s met ons te delen?

Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!