Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Banner Cava

Cava: de Spaanse mousserende wijn!

Deel dit bericht

Je hebt ze toch wel eens zien staan? De flessen Cava. Ook de Nederlandse supermarkten staan er mee vol, zeker in de maand december. Cava is zeker niet alleen voor feestelijke gelegenheden: een glaasje bij een stevig ontbijt (braadworst, spek, brood) of bij de lunch is heel normaal aan de Costa Brava!

Catalonië kent drie bekende Cava streken:

  • de prachtige Empordà streek nét beneden de Franse grens
  • de wijngaarden rondom het dorp Alella net boven Barcelona
  • de grootste én meest beroemde: El Penedés: de groene streek rondom de mooie steden Vilafranca del Penedes en Sant Sadurní d’Anoia, ten zuiden van Barcelona

De geschiedenis van Cava

Om het verhaal even wat korter te maken: in de Franse wijnstreek Champagne werd rond het einde van de 17e eeuw een mousserende wijn uitgevonden door onder andere wat suiker bij de gemaakte wijn te doen, die vervolgens weer terug in een fles te doen en voilà: door het gisten kwamen er van die gezellige bubbels bij! Champagne dus.

De jonge wijnmaker Josep Raventós snelde vanuit de ouderlijke Celler (wijnmakerij) ”Mas Cordoniu” in Sant Sadurní d’Anoia naar Frankrijk om te leren hoe die Champagne nou precies gemaakt werd. Eenmaal terug maakte hij met een groepje ondernemende wijnboeren de eerste bruisende wijn van de lokale Penedés druiven. Deze bruisende wijn mocht natuurlijk geen Champagne heten, maar wel Cava!

Laatst slenterde ik nog in het winterzonnetje door de mooie tuinen van die eerste Celler “Mas Cordoniu.” Ik raad je aan om hier zeker eens een rondleiding boeken! Vooral de prachtige Modernistische hoofdhal (werelderfgoed) en de onwerkelijke 5 etages diepe kelders onder de grond zijn indrukwekkend.

Omstreeks het jaar 1870 vrat het Filoxera virus grote delen van de Franse wijngebieden aan, ook die van de Champagne streek. Enorm treurig, maar wel een buitenkansje voor de Cava- en wijnboeren van over de grens! Want voor die tijd was Franse wijn jé van het. Dus bij gebrek aan Champagne werd Cava populair.

En weet je waarom er overigens zo’n grote deuk onderin een Cava fles zit? Dat is om te grote druk, die door die bubbels wordt veroorzaakt, te weerstaan. Net zoals die speciale kurk, net een paddenstoel met een ijzerdraadje er omheen. De eerste flessen Cava knalden nogal eens uit elkaar!

Ontdek Cava in Spanje: local tips!

De Penedés streek begint nét voorbij de beroemde berg van Montserrat (ook een bezoek waard!). Het is een prachtig groen gebied met tientallen, veelal kleinschalige, wijnboerderijen. Deze vind ik persoonlijk het allerleukst om te bezoeken! Soms serveren ze ook een lunch waar je met fantastisch uitzicht op de wijnvelden van kunt genieten. Er is trouwens ook een mooie fiets- en wandelroute die alleen maar langs deze kleinere wijnboerderijen gaat, georganiseerd door het lokale toerisme bureau. Je kunt zelfs soms ook slapen in één van de wijnboerderijen, maar anders zijn Sant Sadurní of Vilafranca ook hele leuke opties.

Aan de Costa Brava op vakantie en geen auto? Geen zorgen, want in de kleine wijnstreek van Allela ten noorden van Barcelona vind je naast wijn, ook een paar prachtige Cava producerende wijnhuizen! Alella is gemakkelijk te bereiken met de trein of de bus. Bovendien is het ook nog eens een geweldig leuk dorp met prachtige 19e eeuwse landhuizen en villa’s en super wandelroutes in de omgeving. En als je op vrijdag gaat, pik je gelijk de gezellige weekmarkt op het dorpsplein mee!

Voor mij zijn de leukste Cellers die van Vinicola Alella, en Can Boquet. Ze hebben zulke leuke en supergevarieerde activiteiten voor de hele familie. Van wandelingen door de wijngaarden en de kelders tot proeverijen en romantische privé picknicks met uitzicht op zee en de wijngaarden!

Zin in Cava? Wat dacht je van dit authentieke recept van Pollastre amb Cava (Kip in Cava)?

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!