Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Licht aan de horizon: de mooiste vuurtorens!

Deel dit bericht

Hoogtevrees? Nou en óf ik dat heb! Maar dat houd me niet tegen om al de eerste dag van mijn eigen vakanties -waar dan ook aan zee- ijverig te google’en waar de dichtstbijzijnde vuurtoren staat. Want vuurtorens, dat zijn toch geweldige dingen? Altijd op een prachtig punt, vaak toren ze boven alles uit en met bijna zéker een machtig uitzicht staan ze daar te prijken en de baas te zijn over de zee. En het idee dat zo’n vuurtoren vroeger de redding was van horden al dan niet verdwaalde zeelui, maakt ze helemaal bijzonder. Eens?

Dan laat ik je heel graag mijn lijstje zien van mijn favorieten vuurtorens, misschien een goed idee voor je volgende Solmar trip! Calculeer wel één dag een huurauto in, want behalve in Calella staan ze in het noorden van de Costa Brava – je reisleiding helpt je daar natuurlijk graag mee.

 Ik begin met de dichtstbijzijnde!

Calella

Kom je al jaren in Calella en nog nooit bij die prachtige vuurtoren geweest? Dat kan bijna niet, want het is één van de mooiste van de Catalaanse kust. En hij staat er al een tijdje, vanaf 1859. Veel langer geleden stond op exact dezelfde plek een strenge toren, vanwaaruit de piraten die de kusten afstruinden nauwlettend in de gaten werden gehouden.

Hij is gemakkelijk met een kleine wandeling vanuit Calella te bereiken. Het uitzicht op het grote strand én op de kleinere baaien van Sant Pol is super;  de perfecte foto heb je al snel met het diepe groen van de bossen eromheen en de felblauwe middellandse zee.

In de supervroege (behalve maandag-)ochtend, of juist met zonsondergang is het plekje op z’n mooist. Ben je eerder? Ga dan zeker het museum naast de vuurtoren in, super interessant en ook nog eens leuk voor de kids met een aantal interactieve spelletjes. En pik je op weg naar de vuurtoren  een paar croissantjes en koffie to go op of een zak chips en een lekker drinkje mee, dan heb je zittend op één van de bankjes er weer een prachtig vakantie-moment bij!

Tossa de Mar

Voor mij lekker vlakbij huis staat mijn nummer één; de vuurtoren van Tossa de Mar.

Op het allerhoogste punt van pittoresk vissersdorp Tossa de Mar staat ‘ie op 60 meter hoogte fantastisch mooi te zijn. Leuk is dat je om er te komen een wandeling omhoog moet maken, dwars door de middeleeuwse vesting, met het ene mooie uitzicht en fotogenieke hoekje na het andere. Onderweg naar boven kom je langs een aantal leuke restaurantjes, dus dan kun je alvast een keuze maken.  

De vuurtoren is ook voor de inwoners van Tossa een heel speciale plek: alle kinderen gaan (gingen, want dat doen ze bijna niet meer) naar de vuurtoren om daar hun eerste communie portretje te laten schieten en ook pasgetrouwde stelletje tippelen steevast naar boven om daar dé huwelijksfoto te laten maken.

Naast de vuurtoren vind je het meest geweldige plekje van Tossa de Mar: een terras waar zonnige cocktails en tapa’tjes het adembenemende uitzicht over de Costa Brava’s wilde kust helemaal compleet voor je maken. Doen!

In het gebouw onder de vuurtoren is een museum dat je alles vertelt over de vuurtorens van de Costa Brava, hoe ze werken en vooral natuurlijk de geschiedenis van deze jonge jongen uit 1919. En vooral geen haast, want het grote terras rondom de vuurtoren is één van de beste plekken om een mini pick-nick te doen.

TIP: geen puf voor de wandeling naar boven? Het treintje dat aan het grote strand van Tossa z’n halte heeft, brengt je helemaal tot bovenaan!

Cala Nans bij Cadaqués

Vanuit het mooiste stadje van de Costa Brava, Cadaqués, kun je één van de fijnste wandelingen van de Costa Brava maken naar de vuurtoren van Cala Nans. Hij is niet groot, wel oud, maar vooral: de tocht er naartoe en de plek zijn zó mooi!

Tot aan de baai van Llané Petit, voorbij Cadaqués, kom je met de auto, maar de laatste drie kilometer zijn niet te moeilijk voetenwerk. En wát voor een wandeling….. Je komt onder andere langs Sa Sabolla, een maagdelijk baaitje waar je zeker een frisse duik moet nemen en van waaruit je in de verte op de punten van de rotsen de vuurtoren ziet staan. Wow!

TIP: de wandeling is een stuk van de beroemde GR92 Unesco wandelroute langs de hele Costa Brava die onderverdeeld is in 10 stukken (zie ook hieronder). Doe elke vakantie een stuk!

De vuurtoren van Sant Sebastià in Llafranc en de vuurtoren Cap de Creus

Deze zijn qua plek en uitzicht wel de meest spectaculaire en allebei zijn ze met een onvergetelijk mooie wandeling te bereiken.

Als je van Calella de Palafrugell wandelt, langs de kust (zie ook mijn blog over de mooiste wandelingen: klik hier) kunt je nét even een stukje verdergaan, naar de vuurtoren. Autootje kan zeker ook, die parkeer je dan nét buiten de vissershaven van Llafranc en vanuit de parking is het zo een halfuurtje naar de vuurtoren.

“Geboren” in 1857 was ‘ie ooit de belangrijkste vuurtoren van de hele Catalaanse kust en is hij ook nog eens de meest oostelijke van het hele land. Maar wat jij het belangrijkste vindt: op die 87 meter hoogte kom je ogen tekort: met het adembenemende uitzicht en als buren een oude verdedigingstoren, het schattige kerkje van Sant Sebastià en een klein hostelletje uit de 18e eeuw is het een droomplek!

In natuurpark Cap de Creus, dé grote inspiratiebron van Salvador Dalí staat de vuurtoren naast het mooiste restaurantplekje dat je tegen zult komen. Je kunt er heel gemakkelijk met de auto komen en parkeren, met een onvergetelijk uitzicht op de steile fjorden beneden en het buitenaardse landschap eromheen. Bovendien blijft de vuurtoren nog steeds een essentieel oriëntatiepunt op dit gevaarlijke en moeilijk te navigeren stuk zee.

Elk jaar op 1 januari is hier supervroeg in de ochtend een geweldig feest rondom de eerste zonnestralen van het hele land in het nieuwe jaar, waar ik natuurlijk steevast te vinden ben!

TIP: het restaurant ernaast, Cap de Creus,  is hartstikke goed en natuurlijk: het uitzicht vanaf het terras. Reserveer wel tevoren, want iedereen wil daar graag een keertje eten…. gelukkig kan koffie of een drankje ook op het terras!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!