Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Omdat je het waard bent: een dagje kuren in de Spa!

Deel dit bericht

Lekker! Vakantie! De plannen zijn al gemaakt, je hebt gereserveerd en klust een leuk “te doen en te zien” lijstje in elkaar. Vermoeiend hoor, vakantie…. Wat je dan ook zéker in moet plannen is een dag echt he-le-maal voor jezelf! Wat dacht je van een paar uurtjes in een kuuroord of luxe Spa? Als ik even helemaal bij wil komen ga ik het liefst daar heen en natuurlijk deel ik wat tips met jou.

Aan de Costa Brava is het al vanaf de tijd dat de Grieken en Romeinen hier nog rondmarcheerden/wandelden goed toeven in één van de vele kuuroorden. Veel dorpen hebben ook “Caldes” of Caldetes” voor hun naam staan; dat stamt van het romeinse “Caldera”, warmwaterbron af. Tja, en hoe komt dat nou, dat er juist hier zoveel zijn? Ik leg het je heel simpel uit:

Achter de kust, voornamelijk vanaf Tossa de Mar tot voorbij de stad Olot giert het van de vulkanen. Hartstikke oud, soms wel miljoenen jaren. Sommige zijn heel zicht- en bewandelbaar maar de meesten zullen je helemaal niet opvallen in het prachtige groene landschap. In dat hele gebied, liggen diep onder de aardkorst, veel waterreservoirs. Hiervan wordt de inhoud lekker opgewarmd en vervolgens omhoog geduwd door de omliggende warme (lava) grond. Ook zijn er onderaardse rivieren, waarvan het sijpelwater duizenden jaren onderweg is voordat het de oppervlakte bereikt, en we uiteindelijk een bron krijgen. Ondertussen heeft het veel goede extra’s meegekregen onderweg naar buiten: mineralen.

Dat wil jij misschien helemaal niet weten, maar wat je vast en zeker wél wilt weten is waar jij je verwendagje kunt innen én hoe je er kunt komen. Dat leg ik je graag uit!

Costa Maresme, Caldes d’Estrac

Een stuk boven de Costa Brava beginnen we in de Costa Maresme. Als je daar één van de fijne Solmar accommodaties hebt geboekt lig je binnen een klein uurtje te weken in het warme water of zucht je gelukzalig onder de vakkundig knedende handen van een specialist. En ook fijn, je hebt het station dichtbij waar elk uur – in de ochtend wel twee keer per uur – de trein van Blanes naar Barcelona stopt. Normaal is dit een lange rit, maar je stapt al na een halfuurtje uit op het stationnetje van Caldes d’Estrac.

Je wandelt langs de statige 19e eeuwse patriciershuizen aan de boulevard en het mooie, rustige strand naar Balneari Titus in zo tien minuutjes. En die staat er echt al een poosje: al vanaf 1794. Een toplocatie om heel blij van te worden op je verwendagje: met een prachtig uitzicht op zee die maar op 50 meter afstand van je beslipperde en gepedicuurde voeten het strand op ruist.

Je kunt er voor van alles en met elk budget terecht. Van lekker badderen tot allerlei massages en behandelingen. In de mooie tuin kun je onder de palmbomen nog heerlijk nagenieten aan het luxe zwembad.

TIP: de stranden van van Caldes d’Estrac zijn ongekend rustig, mooi én er zijn leuke xiringuito’s (mijn favo: Mele!) en dichtbij restaurantjes voor een tapa’tje en drankje. Heb je kinderen, vriendin/vriend of partner? Die zijn daar vast de hele dag zoet terwijl jij verwend wordt!

Caldes de Malavella

Spring in de ochtend op de trein R1 van Blanes naar -1 halte – het station Maçanet/Massanes. Daar stap je over op trein richting Girona/Figueres en stap je uit in Caldes de Malavella. Wat een heerlijk dorpje, met een heus echt kasteel en een reuzegezellig dorpsplein. Ook kan je hier de twee mooiste en grootste 19e eeuwse gebouwen: kuurcomplex Vichy Catalán (ja, die van de flessen bronwater!) en Balneari Prats bewonderen.

Die romeinen wisten het wel, al 2000 geleden badderden ze hier in het geneeskrachtige water. Na roerige middeleeuwse tijden raakten de bronnen in verval. Tot ergens halverwege de 19e eeuw het een Barcelonese gentleman iets opviel. Varkens en het vee van de lokale boeren, die van het bronwater dronken, leefden wel héél erg lang en blaakten van gezondheid, net als hun baasjes. Vandaar dat er twee prachtige kuuroorden gebouwd werden én er een heel levendige waterindustrie tot op vandaag de dag de portemonnee van het dorp vult. Bij het sjiek ogende Vichy Catalán kun je voor een dagdeel kiezen uit allerlei lekkere behandelingen, ook voor een dag, hapje, drankje, en een relaxed zwemmetje erbij.

TIP: Het is niet helemaal naast je hoteldeur, dus maak er een complete dag van! Er is plenty te zien: natuurlijk de 2000 jaar oude Romeinse baden en het kasteel. Maar ook veel wandelroutes in en rondom het dorp, door de natuur, langs bronnen en baden, langs de vele prachtige patriciershuizen en natuurlijk een deel van de Santiago de Compostela weg die door Caldes de Malavella loopt. Een supergezellige weekmarkt op het dorpsplein op dinsdag en je dag is top. Checken? Dat doe je bij visitcaldes.cat, en bij honger slenter je voorTapes op het terras bij “gouwe ouwe” Casa Rosa of Can Quim….

En dan maken een grote sprong:

Girona

De mooiste stad van de Costa Brava waar je geweest moet zijn!

Jouw superdag begint in de romeinse baden van Aqva Girona en daar ga je heel erg van genieten! Want… alleen al de locatie is zo bijzonder: in het oude historische “Games of Thrones” deel van Girona, de Barri Vell. Het gebouw waarin je de romeinse baden vindt is maar liefst 20 eeuwen oud en de geschiedenis druipt van de muren af; deels een voormalig 12e eeuws hostal en deels een romeinse villa van 2000 jaar oud.  Je ziet de oven en de lampen nog in en aan de muren; je dompelt je velletje bijna letterlijk onder in historie. En met de tips voor een geweldige dag in Girona uit mijn blog: Girona: 7 tips van een local is je dag helemaal rond.

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!