Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

waterexcursies costa brava

Waterexcursies aan de Costa Brava

Deel dit bericht

Water, water, heerlijk koel water! Rivieren, watervallen, meren, baaien: gelukkig is Catalonië er rijk aan. Tijdens je vakantie aan de prachtige Costa Brava heb je het in heel veel vormen en altijd dichtbij. Dus pak je zwemkleding, zonnebrand en handdoek want ik ga je een aantal van mijn favoriete waterexcursies aan de Costa Brava verklappen!

Laten we aan de kust beginnen, want grote kans dat je daar dichtbij bent. 

Maak een boottocht langs de kust

In veel dorpen en stadjes aan de kust kun je, al dan niet georganiseerd, het water op . Zit je tussen Calella en Tossa de Mar? Dan heb je het gemakkelijk, want de boten van de Dofijet varen de hele dag op en neer tussen deze twee plaatsen. Een geweldige manier om de Costa Brava vanaf de andere kant te zien! Bovendien stoppen ze ook nog eens aan een aantal van de mooiste stranden, zoals dat van Santa Cristina en Fenals in Lloret de Mar en natuurlijk als eindpunt het mooie Tossa de Mar.

TIP! Je kunt vanuit Tossa de Mar voor een habbekrats de bus/trein terug nemen naar Lloret de Mar en Blanes, en vanuit Blanes gaat ook de trein ook weer terug richting Calella.

Huur een boot in de haven

De beste stuurlui staan niet aan wal maar huren zelf een boot! Een goeie plek om dat te doen is in de haven van Blanes of het strand van Tossa de Mar. Je hebt de keuze van kleine bootjes tot grotere boten waar je een vaarbewijs voor nodig hebt. Een klein bootje is prima, het gaat toch om de lol? Verwacht niet dat je super ver komt, maar ver genoeg om bijvoorbeeld naar het baaitje van Cala Bona voorbij Tossa de Mar te varen en daar een heerlijke paella te eten of wat rond te plonzen. Snorkels en picknick mee en je kunt ook nog eens de prachtige onderwaterwereld verkennen.

Hup, op de Sup!

Bijna overal kun je wel zeekano’s en SUP boards huren. Doe dat vooral lekker héél vroeg in de ochtend, als de zee nog spiegelglad is en het suppen stukken gemakkelijker gaat. Mooie en niet al te lange routes zijn bijvoorbeeld van Cala Canyelles naar het Platja Gran van Lloret of van Fenals naar de baai van Santa Cristina.

Ben je een beginner? Probeer het dan eens op het meestal gladde water van de baai van Platja de Sant Pol of in de baai Cala Llevadó bij Tossa de Mar, geweldig om het suppen onder de knie te krijgen en niet al te veel mensen zien hoe vaak je van je plank afvalt!

TIP! Kies je voor Cala Llevado bij Tossa? Top, want daar heb je als bonus ook nog eens één van de meest romantische “xiringuito’s” (strand restaurantjes) van de hele Costa Brava! Je kunt er per bus of taxi gemakkelijk komen. Benieuwd naar de mooiste xiringuito’s aan de Costa Brava? Lees hier.

Kayakken op zee

Kayakken op zee aan de Costa Brava moet je echt gedaan hebben. Je kunt kayaks op veel plaatsen en in allerlei formaten huren. Wil je écht de ultieme kayak ervaring?  Er is voor mij één plek die er met kop en schouders bovenuit steekt: vanuit het startpunt in het natuurpark Port Lligat, naast het huis van Salvador Dalí en vlakbij het mooiste dorp van de Costa Brava: het spierwitte Cadaqués.

Vanaf Port Lligat peddel je met een kleine groep en onder leiding van een gids langs de adembenemende, grillige en haast onwerkelijke kustlijn richting Cadaqués, waar je beloond wordt met één van de mooiste plaatjes van het land; het uitzicht vanaf zee op het dorp. En natuurlijk ga je daar ook zeker een wandeling maken! Zorg dat je tijdig tevoren de kayaktocht reserveert, want de groepen worden expres klein gehouden en ze zijn snel volgeboekt.  

TIP! Nog even fijn nagenieten van je mooie avontuur? Doe dat op het terras van Restaurant Cap de Creus in het gelijknamige natuurpark. Nippend aan je drankje en knabbelend op je hapje heb je daar het aller-allermooiste uitzicht op de ver beneden je gelegen “fjorden” van Cap de Creus!

TIP! Boek enkele dagen tevoren een toegangsticket voor een bezoek aan het het huis van Salvador Dalí in Port Lligat. Het is héél bijzonder én geeft je kayaktocht nog meer diepgang als je weet hoeveel deze omgeving de grote kunstenaar inspireerde!

Zoet water

En tuurlijk, zoet water kan óók hoor. En hoe! Bijvoorbeeld net buiten het dorpje Colomers (vanuit Girona met de bus, als je geen auto hebt), in de mooie Empordà streek kun je bij “Kayak del Ter” een 1, 2 of 3 persoons kayak huren. Da’s fijn als je met je familie bent of er kleine(re) kinderen bij zijn.

Na een hartstikke duidelijke instructie ga je dan de brede rivier de Ter op. En voor de wat mindere “waterratten” onder ons: er is echt helemaal niks engs aan: de rivier is ondiep (op veel plekken komt ie maar tot je heupen) en stroomt heel rustig. Onderweg zie je veel natuur, watervogels en zelfs zonnende schildpadden! Aan het einde van de tocht, die zo anderhalf uur duurt afhankelijk van hoe snel je gaat, word je door jeeps opgehaald en ga je terug naar het beginpunt.

TIP! Honger zal je zeker hebben na al die inspanning! Net voorbij de dubbeldekker bus, het kantoor van Kayak del Ter, staat een streekrestaurant aan de rivier. Goedkoop, geweldige lunches én lekker koel.

Het meer van Banyoles

Het idyllische meer van Banyoles is vooral in de vroege ochtend sereen, als er nog een zweempje mist boven het water hangt. Net naast de Touristinfo kun je roeibootjes huren om lekker langzaam het meer op te peddelen en te genieten van de stilte. 

Bovendien kun je na je roeitochtje ook nog eens bij het naastgelegen “Banys vells” natuurzwembad in het glasheldere water tussen de eendjes springen. Daarnaast kun je ook nog eens hartstikke lekker met je voeten in het water een bakkie doen of een ontbijtje eten met prachtig uitzicht op het meer. Wil je meer ruimte? Rijd dan even een paar honderd meter langs het meer naar La Caseta del Estany en je kunt heel wat meters heen en weer plonzen!

Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!
Picture of Jacqueline

Jacqueline

Woon al 25 jaar aan de Costa Brava en ben er nog steeds verliefd op; vandaar dat ik als gids werk zodat ik iedereen erover kan vertellen!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!