Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Banner Driekoningen

Melchior, Caspar en Balthazar: de Drie Koningen

Deel dit bericht

De Spaanse feestdagen eindigen in de eerste week van het nieuwe jaar met Melchior, Caspar en Balthazar. Deze drie Wijzen, ofwel Drie Koningen worden in Spanje ‘Los Reyes Magos’ genoemd. Het is een christelijke traditie ontstaan doordat de Wijzen uit het Oosten na de geboorte van Jezus van Nazareth geschenken kwamen brengen.

De Drie Koningen arriveren in Spanje

Volgens Spaanse traditie komen de Drie Koningen op 5 januari aan in spectaculaire parades ‘Cabalgata de Reyes’. De parades bestaan uit verschillende prachtige praalwagens, zoals wij deze ook kennen van de Zuid Nederlandse carnavalsfeesten. De drie Wijzen komen traditiegetrouw aan op kamelen, volgeladen met cadeaus en snoepgoed wat uitgestrooid wordt naar de kinderen die de Wijzen samen met hun families verwelkomen. Het is zeker de moeite waard om eens mee te maken.

In sommige steden in Spanje komen de Drie Koningen op een wel heel bijzondere manier aan. Zo komen zij in Barcelona en Valencia meestal per boot!

Cadeautjes!

Anders dan in Nederland of België, waar Sinterklaas langs komt, doen de Drie Koningen dat in Spanje. Traditiegetrouw komen zij in de nacht van 5 op 6 januari cadeaus brengen, waardoor de kinderen ’s ochtends kunnen beginnen aan het uitpakfestijn. De avond ervoor hebben zij dan niet hun schoen gezet met water en een wortel voor het paard, maar water en brood voor de kamelen.

Drie Koningen: de zoetigheden

Ook wordt er met Driekoningen een ronde zoetige cake gegeten. De gekonfijte gekleurde stukjes fruit moeten de edelstenen van de koningen voorstellen. Deze ‘Roscón de Reyes’, zijn al vanaf begin december in de winkels te vinden. Volgens traditie is er ook altijd een sorpresa (verrassingsboon) in verstopt. Wie de boon vindt, mag de kartonnen gouden kroon dragen en wordt de hele dag als een koning behandeld. En naar horen zeggen mag diegene ook de taart van volgend jaar betalen, al zal dat meer een oude traditie zijn.

Metershoge Driekoningen in Benidorm

Heb je het centrum van Alicante al wel eens in kerstsfeer bezocht? Een echte aanrader! De achttien meter hoge beelden van Maria, Jozef en het kindje Jezus trekken in de stad al jaren veel publiek. Alicante is al sinds eind november in kerstsfeer gedoopt, te beginnen bij de Esplanada: metershoge kerstbomen en kerstballen met verlichting in verschillende kleuren. Maar, wie in de omgeving van Benidorm verblijft deze feestdagen heeft geluk!

Sinds midden december staat op het Plaza Ss Mm Los Reyes de España, waar het Ayuntamiento De Benidorm (het Stadhuisplein) is gevestigd, een beeldengroep van de Drie Koningen. De beelden zijn tien meter hoog en zijn uiteraard prachtig verlicht, echt de moeite waard om eens te gaan bekijken. Rondom het plein is er een schaatsbaan gemaakt en staan er verschillende kerstmarktkraampjes.

Niet alleen ’s avonds zien de beelden er indrukwekkend uit, het geeft ook overdag nogal een bijzonder beeld met een strakblauwe Spaanse lucht erachter. Nog even een tip voor het parkeren: op het plein is een betaalde parkeergarage. Echter is dit plein net aan het centrum gelegen, en dus ook heel erg goed met de busverbinding (buslijn 10) of te voet te bereiken.

Drie Koningen vieren in Spanje? Local tips!

‘Dia de los Reyes’ (Driekoningen) is in Spanje een feestdag waarop vrijwel alle Spanjaarden vrij zijn. Dat betekent dat de meeste supermarkten gesloten zijn en ook de overheidsgebouwen zullen dicht zijn. Zorg er dus voor dat je de dag ervoor voldoende boodschappen hebt gedaan. En anders kun je natuurlijk nog lekker uit eten!

Direct na Drie Koningen (op 7 januari) begint de uitverkoop/sales. In Spanje ‘rebajas’ genoemd. Perfecte tijd om te shoppen dus!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!