In een eerdere blog schreven we al dat Spanje een hele rijke geschiedenis kent, maar er is nog zoveel meer leuks over de Spaanse cultuur te delen!
Zo starten we met de Catalaanse hoofdstad Barcelona, de meest populaire toeristische bestemming van Spanje. Barcelona was de woonplaats van de in 1852 geboren pioniersarchitect Antoni GaudÃ. Hij speelde een sleutelrol in het ontwerp van grillige en complexe architectonische meesterwerken in deze stad, zoals de bekende rooms katholieke basiliek ‘La Sagrada Familia’ en ‘Parc Güell’ bekend om de mozaïeken. Zijn werk valt onder de art nouveau/jugendstil stijl.
Spaanse kunst
Naast Barcelona, is geheel Spanje de thuisbasis van ingenieuze vertegenwoordigers van kunst en architectuur. Bekende kunstenaars als Pablo Picasso, Francisco Goya, Salvador Dalà en Joan Miró zijn ook allemaal Spanjaarden! Door het hele land vind je geliefde musea voor klassieke en hedendaagse kunst die een eerbetoon zijn aan de Spaanse cultuur, tradities en geschiedenis. Een top 5 is gauw gemaakt: Museo Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona), El Prado (Madrid), Ciutat de les Arts i les Ciències (Valencia), Museo Guggenheim (Bilbao) en tot slot vanuit Sevilla te bereiken het museum van Kunsten en Tradities: Museo de Artes y Costumbres Populares. Spanje is ook zeer goed vertegenwoordigd in de literatuur. ‘Don Quichot’ wordt beschouwd als het beste voorbeeld van Spaanse literatuur en taal. De roman van auteur Miguel de Cervantes is meer dan 400 jaar oud.
Spaanse muziek en dans
De Spaanse cultuur staat bekend om het hebben van bekende muzikale melodieën en ritmes. Spanje heeft vele getalenteerde songwriters en artiesten voortgebracht zoals Plácido Domingo, Enrique en Julio Iglesias, Paco de LucÃa, Alejandro Sanz en RosalÃa.
Spaanse muziekgenres variëren sterk per regio. Flamenco, Rumba Catalana en Bolero worden begeleid door snaarmuziekinstrumenten en een krachtige dans. Vandaag de dag mixen moderne en klassieke artiesten flamenco en andere traditionele Spaanse muziek vaak met moderne beats.
Romeinse en Keltische invloed is duidelijk hoorbaar in de verschillende stijlen van Spaanse muziek en dans. Uiteraard is de Flamenco is de meest kenmerkende dans die vaak wordt geassocieerd met Spanje.
Andere populaire Spaanse dansen, leuk om eens op te zoeken op Youtube of via Google:
‘Sardana’ uit Catalonië, de ‘Zambra’ uit Andalusië of de ‘Jota’ uit Valencia.
Wist je dat de Flamenco zelfs wordt beschouwd als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid?
Olijfolie en croquetas de jamón
Eten vormt een sterk onderdeel van de basis van de Spaanse cultuur. De Spaanse keuken bestaat uit een mix van Arabische, Romeinse, Joodse en mediterrane gerechten en geeft daardoor vele smaken. Spanje produceert grote hoeveelheden olijfolie en wijn van hoge kwaliteit. Overheersende ingrediënten van de Spaanse ‘cocina’ (betekent in het Nederlands ‘keuken’) zijn knoflook, tomaat, peper, aardappelen, bonen en vlees.
Spanjaarden genieten graag van verschillende voorgerechten en snacks, ook wel bekend als tapas. Las tapas zijn meestal een mix van kleine bereidingen zoals vleeswaren, kazen, croquetas (kroketten), calamares (inktvis) en meer.
Hartig eten en de diversiteit aan smaken, maken Spanje de thuisbasis van chef-koks van wereldklasse. Zo kent Spanje ook verschillende restaurants met Michelin-sterren. Als je van lekker eten houdt is het zeker de moeite waard eens een sterrenrestaurant te bezoeken. Spanje telt vandaag de dag wel meer dan 1200 restaurants in de Michelin gids.
Wist je trouwens dat het ‘Basque Culinary Center’ in San Sebastián tot een van de beste culinaire scholen in Europa behoort?
Een aantal typisch Spaanse tussendoortjes en gerechten zijn:
- Gazpacho: koude tomatensoep
- Patatas bravas: gefrituurde aardappelen met pittige saus
- Fideuá: een paella-achtig bord met zeevruchten met noedels in plaats van rijst
- Jamón: samengestelde ham van het Iberisch schiereiland
- Fabada: een soort bonenstoofpot
- Churros: gefrituurd deeg gebakje dat je kunt dopen in warme chocolademelk
Sport
El fútbol (voetbal) is de sport met de meeste populariteit in Spanje. Het officiële voetbalelftal van Spanje won het wereldkampioenschap voetbal 2010. De Spaanse competitie ‘La Liga Española’ heeft enkele van de best presterende teams ter wereld. Voetbalclubs als Barcelona en Real Madrid hebben de beste namen en topvoetballers. Spanje staat ook bekend om andere baanbrekende atleten en kampioenen. Denk bijvoorbeeld aan tennisser Rafael Nadal en Formule 1-kampioen Fernando Alonso.
Traditionele kleding en mode
Spanje staat ook bekend om het hebben van een bloeiende mode-industrie. De High-end ontwerpers zoals Cristóbal Balenciaga, Paco Rabanne, Manolo Blahnik en Agatha Ruiz de la Prada zijn Spaans.
Tot slot wat meer over de traditionele kleding. Deze kledij is te bewonderen bij ‘toreros’ (stierenvechters), Flamencodansers en tijdens verschillende festiviteiten. Een aantal typisch Spaanse traditionele kledingstukken zijn:
- El traje corto (kort pak): korte jasjes, gecombineerd met een wit overhemd, en een broek met hoge taille. Het wordt meestal gedragen door mannen met een Spaanse sombrero.
- La mantilla (sluier): een lange kanten of zijden sluier die het hoofd en de schouders van vrouwen bedekt. Het was ooit een vereiste om het te dragen voordat je een kerk betrad.
- La peineta (kam): een schildpad-schaal kam gedragen door vrouwen om de mantilla in hun haar te bevestigen.
Ik hoop dat je dankzij dit artikel weer wat nieuws hebt geleerd over de rijke Spaanse cultuur. Welke traditie of gewoonte vind jij het meest bijzonder?