Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Spaanse keuken tapas

De Spaanse keuken: deze gerechten moét je proberen!

Deel dit bericht

Een van mijn favoriete activiteiten op vakantie, is het ontdekken van de lokale keuken. Als er een land is dat zich hier perfect voor leent, is het Spanje wel. Waarschijnlijk ken je de typische gerechten uit de Spaanse keuken zoals paella al, maar er zijn tal van andere gerechten die het proberen absoluut waard zijn.

In dit artikel geef ik je wat voorbeelden van maaltijden uit de Spaanse keuken die je zou moeten proeven tijdens je reis. Loopt het water je al in de mond?

Salmorejo

We beginnen deze lijst met een typisch gerecht uit de stad Córdoba, Andalusië: salmorejo. Deze koude soep bestaat onder andere uit ingrediënten als tomaat, knoflook, olijfolie. Zodra alles goed gemixt is, wordt de soep gedecoreerd met stukjes ham en hardgekookt ei.

Ondanks dat salmorejo vaak wordt vergeleken met gazpacho, is het zeker niet hetzelfde. Het mag dan allebei koud geserveerd worden en van tomaat worden gemaakt, maar de salmorejo is een stuk minder vloeibaar. Gazpacho kun je makkelijk drinken, maar voor salmorejo heb je toch echt een lepel nodig. Hoe dan ook, beide gerechten zijn heerlijk verfrissend voor op een warme zomerdag.

Fabada

Mocht je Spanje in de winter bezoeken, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een wat meer vullende maaltijd. Hier is de fabada asturiana perfect voor; een stoofpot uit het noorden van het land, namelijk uit Asturië. Het wordt bereid met onder andere witte bonen, varkensvlees, bloedworst en chorizo. Geen lichte maaltijd dus, maar wel perfect voor een stevige lunch.

Paella

Het is misschien wel het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken en mag dus ook zeker niet ontbreken in deze lijst: de paella. De beste plek om dit te eten is in Valencia, waar het oorspronkelijk vandaan komt. Die versie bevat slakken en konijn, maar je zult ook veel versies tegenkomen met bijvoorbeeld zeevruchten, met zowel vis als vlees en zelfs een vegetarische paella.

De toeristische plekken in Spanje zullen de paella ook in de avond serveren, maar de Spanjaarden eten paella alleen als lunch. Het meest typische moment is op een zondagmiddag, waarop de hele familie samenkomt om te eten. Een stukje brood en een koud wijntje erbij, en genieten maar!

Pulpo a la Gallega

Een van de bekendste gerechten uit Galicië is pulpo a la gallega, ook wel polbo á feira genoemd. Het bestaat uit een octopus die in water wordt gekookt en waarvan de tentakels vervolgens worden geserveerd in kleine stukjes. Deze worden besprenkeld met paprikapoeder, olijfolie en wat zout. Meestal wordt het geserveerd op een houten plank.

Hoewel het misschien een simpele maaltijd lijkt, is het een kunst om de octopus perfect gekookt te krijgen. Zo wil je natuurlijk geen rauwe octopus op je bord, maar is het ook snel te ver doorgekookt waardoor het een rubberachtige structuur krijgt en taai wordt. Voor de beste pulpo a la gallega, moet je uiteraard naar Galicië.

Tortilla de patatas

Zo simpel, maar ook zo lekker: de tortilla de patatas! Deze aardappelomelet bestaat uit maar een paar ingrediënten, maar het is een kunst om hem perfect te krijgen. Je kunt het bestellen als gerecht op zich, maar ook als bijgerecht of bijvoorbeeld als klein hapje (tapa).

Mocht je dit gerecht zelf thuis willen klaarmaken, dan kun je hier het recept vinden.

Churros con chocolate

Als je de dag graag zoet begint, dan is churros con chocolate hét perfecte ontbijt. De churros ken je waarschijnlijk al wel, maar wist je al dat de Spanjaarden ze vaak onderdopen in vloeibare chocolade? Naast bij het ontbijt worden churros ook gegeten in de middag, tussen de lunch en het avondeten.

Hoe de churro precies wordt bereid, verschilt. Zo is er de typische churro die vaak in de vorm van een kleine strik wordt klaargemaakt en die een stervorm heeft. De porra is een stuk groter dan gemiddeld en is wat luchtiger. Daarnaast kun je in Málaga tejeringos vinden; een churro in een rondere vorm die wat sponziger is.

Mocht je chocolade net als ik te machtig vinden op de vroege ochtend, dan kun je ze ook gewoon in losse suiker dippen. Daarnaast zijn er in bakkerijen vaak varianten te vinden met bijvoorbeeld vullingen als dulce de leche. Perfect voor de echte zoetekauw!

Croquetas

Ondanks dat we in Nederland ook weten hoe we een goede kroket moeten maken, is dit niet te vergelijken met de Spaanse croquetas. De kroketjes zijn vaak kleiner, maar zitten wel vol met smaak.

Je kunt ze vinden in veel restaurants en je hebt vaak keuze uit verschillende soorten: met jamón serrano (Spaanse ham), setas (paddenstoelen), espinacas (spinazie), pollo (kip) en ga zo maar door! Het is een simpel gerecht, maar wel iets waar je mij altijd blij mee kunt maken.

Jamón serrano

Een ander bekend product uit de Spaanse keuken is de serranoham, oftewel de jamón serrano. Bijna iedere Spanjaard likt hier zijn vingers bij af, en je zult dan ook in veel huizen een varkenspoot in de keuken terugvinden. Er bestaan veel verschillende soorten, en de prijzen van zo’n poot verschillen. Zo lopen ze op tot wel honderden euro’s!

Je kunt de jamón in bijna alle restaurants en bars terugvinden op de kaart, waar je vaak een bord van deze specialiteit kunt bestellen.

Espeto

Ik sluit de lijst graag af met een specialiteit uit mijn favoriete stad in heel Spanje: Málaga. Als je langs het strand loopt, zal de geur van gegrilde vis je al snel tegemoetkomen.

Wanneer je dichterbij komt, zul je zien dat de grill van de strandtentjes (chiringuitos) vol ligt met zogenaamde espeto, oftewel een spies met sardientjes. Op iedere spies zitten er een aantal, die ter plekke voor je worden bereid.

Je kunt ze vervolgens opeten terwijl je geniet van de zon op je gezicht, je voeten in het zand en een heerlijk koud drankje voor je neus. Kan erger, toch?

Mocht je nog geen honger hebben gehad vóór het lezen van dit artikel, dan heb je het ongetwijfeld nu wel! De Spaanse keuken is ontzettend gevarieerd en biedt dus genoeg opties om iedere dag van andere gerechten te genieten op vakantie. Nu ben ik wel benieuwd: hoeveel van deze gerechten uit de Spaanse keuken heb jij al geproefd en welke staan er nog op je lijstje? ¡Buen provecho!

Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.
Picture of Sabine

Sabine

Vanaf 2016 woonachtig in Spanje en gek op alles wat met reizen, talen en cultuur te maken heeft. Als tekstschrijver bij Solmar.nl deel ik graag mijn passies met je om ook jou te inspireren om op reis te gaan.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!