Wat hebben deze namen gemeen? Het zijn niet de Drie Koningen, want alle feestgedruis van december en januari is net achter de rug. Ik hoor je denken, waar ken ik ze van? Spaanse wijn natuurlijk!
Inderdaad, het zijn bekende wijnstreken uit Spanje! Naast de immens populaire La Rioja wijn staat Spanje ook bekend om haar Spaanse mousserende wijn, Cava. De naam Cava mag alleen gedragen worden door wijnen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast is ook de Spaanse Sherry populair. Sherry bevat een hoog alcohol percentage, zo’n 15 tot 22%. Deze wijn is afkomstig uit het zuiden van Spanje. De opslag en wijnproductie mag alleen plaatsvinden in de steden El Puerto de Santa Maria, Sanlucar de Barrameda en Jerez de la Frontera.
Historia van de Spaanse wijn
Allereerst een klein stukje geschiedenis. We leren dat de Spaanse wijn een paar honderd jaar voor Christus haar oorsprong vindt. De Feniciërs zijn gestart met de handel in Spaanse wijn. Iets later, in de tijd van het Romeinse Rijk waren het vooral de zoete wijnen die bekend stonden. In de tijd dat Spanje bezet werd door de Islamitische Moren en alcohol verboden werd, kwam de wijnbouw op een laag pitje te staan. Later bleek dat er wel degelijk stiekem nog wijn werd geproduceerd en ook de wijnranken bleven gewoon bestaan! Zodra de Moren verdwenen, bloeide mede daardoor de wijnbouw weer helemaal op.
Toen in 1860 vele Franse wijngaarden werden verwoest door een plantenziekte, verhuisden vele Franse boeren naar Noord Spanje. De combinatie van de Franse kennis en de Spaanse omstandigheden waarin de druiven groeiden, zorgden voor de populaire Rioja wijnen. Bijna 3000 jaar later telt Spanje ruim een miljoen hectare aan wijnranken. Dat is ongeveer een zevende van het totaal wereldwijd! Toen, maar ook nu nog steeds zijn de Spaanse wijnen een belangrijk export product.
País del vino
Spanje kenmerkt zich door veel verschillende micro klimaten en verschillende wijngebieden.
Hierdoor is Spanje echt een wijnland (País del vino). Daarnaast zorgen de verschillende druivensoorten en specifieke kennis voor de grote verscheidenheid aan unieke wijnen.
Welke wijnstreken kent Spanje nu eigenlijk? Een opsomming van alle verschillende wijngebieden zou saai worden, maar onthoud dat over heel Spanje wijn wordt verbouwd. Ongetwijfeld heb je al wel eens van Galicië, Baskenland, Castilla y Leon, Extramadura, Andalucia en Castilla-la Mancha gehoord. Elke streek levert vanwege haar specifieke bodem en klimaat zeer uiteenlopende wijnen af.
Ook wordt er op de Spaanse eilanden -zowel de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) als de Canarische Eilanden (o.a. Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuertaventura) – uitstekende wijn verbouwd.
De laatste 10 á 15 jaar hebben de wereldwijnen een belangrijke plaats ingenomen op de markt, naast de altijd hoog aangeschreven Franse wijnen. Zowel Italië, Oostenrijk, Californië, Chili, Australië, maar zeker Spanje hebben hun plaatsje veroverd op de markt.
Wist je trouwens dat volgens “The Wine Spectator”, de zogenaamde “Michelingids” van wijnen, de Spaanse wijn 2010 Marques de Murrieta in 2020 verkozen werd als ’Beste wijn ter wereld’? Deze tempranillo-wijn werd te koop aangeboden voor €130,- per fles, maar het zou ons verbazen moest je nu nog een exemplaar op de kop kunnen tikken!
De smaak van Spaanse wijn
En dan het belangrijkste, hoe smaken de wijnen?
‘Les goûts et les couleurs’, zoals de Fransen altijd zeggen: smaken verschillen uiteraard, dus dit is heel persoonlijk. Bij de witte wijnen zijn twee druiven alom heersend in het Spaanse wijnlandschap: Airén en Verdejo: hier zijn de kwaliteit en smaken, evenals de prijzen uiteenlopend. Je hebt deze zowel verwerkt in de goedkope tafelwijn als de meer verfijnde wijnen, denk aan een Cune of een Marques de Riscal.
De meeste Spaanse (rode) wijnen hebben een uitgesproken, volle smaak.
De 3 meest bekende rode wijnen: Rioja, Ribera Del Duero en Toro (iets scherper van smaak), zijn volle wijnen met een goed alcoholgehalte en rijke afdronk.
Tip: het loont zeker de moeite om andere wijnen te ontdekken door in kleine plaatselijke restaurantjes tips aan de ober te vragen.
Het vinden van een parel
Ik wandel met mijn lief door het oude centrum van Benidorm op een doordeweekse woensdag. Het is half januari en dat is te merken. Het is wat rustig. Ideaal voor de overwinteraar. Overdag loopt de temperatuur zo op tot een graad of 16 met een strak blauwe hemel. De vroege ochtenden en avonden daarentegen kunnen wat ‘Hollands’ frisjes zijn. Gelukkig zijn we erop gekleed.
Na een tijdje rondstruinen door de kleine smalle straatjes van het oude centrum hebben we zin in een aperitief. We duiken een gezellige tapas bar in. We nemen plaats aan de bar, direct onder de gedroogde hammen. Hij bestelt een witte wijn voor zichzelf en hij weet dat rood mijn favoriet is. Wanneer hij naar de rode wijnen op de kaart vraagt, zie ik hem vrolijk worden. Tot zijn verrassing schenken ze heerlijke Protos. Het blijkt een heerlijke rode wijn. Zo zie je, soms kom je zomaar ergens een pareltje van een wijn tegen.
Dat smaakt naar meer..
Binnenkort eens een Spaanse bodega bezoeken! Hier aan de Costa Blanca schijnt Bodega ‘Enrique Mendoza’ een echte aanrader te zijn. Komt een verslagje van, beloofd. Eerst ga ik nog even voorproeven!