Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Alicante palmbomen

Alicante: leuk dagje weg!

Deel dit bericht

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante. De stad is gelegen aan de Middellandse Zee. Alicante, in het Valenciaans ook geschreven als Alacant, is de meest zuidelijke provincie van de autonome regio Valencia in Spanje en heeft meer dan 300.000 inwoners.

Bruisend Alicante

Vandaag zijn we een dagje in deze mooie hoofdstad. Het is jammer dat vele toeristen vaak niet meer zien van de stad dan het vliegveld! Vanuit de lucht is de haven van Alicante goed zichtbaar. Hier meren cruiseschepen aan van over de hele wereld. Of je nu midden in de winter de kleine barretjes induikt om de warmte op te zoeken of juist verkoeling zoekt in diezelfde barretjes zodra het hartje zomer is, Alicante bruist altijd!

We starten onze dag met een ontbijtje bij Cafe Noray aan de ‘Avenida Conde de Vallencano s/n’, aan de haven. Echt een aanrader voor watersportliefhebbers en ook als je liever veilig vanaf de oever de prachtige zeilboten en Europese zeiljachten spot. We bestellen een ‘tostada con tomate’ (recept vind je hier!) met een café en merken dat het toch nog wat frisjes is, later op de dag zal de temperatuur vast snel oplopen.

Genieten op het terras!

Tip voor het voor- of najaar aan de Costa Blanca: zorg dat je laagjes draagt! Zodra de zon door de wolken heen piept kan het ineens t-shirt weer zijn, maar zodra het bewolkt is kan er nogal een fris windje staan, zeker aan de kustlijn.

Ocean Race

De haven van Alicante is al jaren het vertrekpunt van de Ocean Race, voorheen bekend als de Volvo Ocean Race. Zij zijn gevestigd in de haven. Voor de zeilliefhebbers is het Ocean Race Museum een aanrader! De eerstvolgende race start in januari 2023. Naast dit museum zijn er nog andere musea in Alicante te vinden: Castillo de Santa Bárbara/ Museo de la Ciudad de Alicante, Museo Arqueológico Provincial de Alicante, Museo de Bellas Artes Gravina (MUBAG) en Alicante Museum of Contemporary Arte (MACA).

L’Esplanada de España

Na het ontbijtje steken we de straat over en wandelen we over de mooie L’Esplanada de España, ookwel “Passeig de L’Esplanada D’Espanya”.  Één van de meest populaire kenmerken van deze stad. De Esplanada is een promenade die parallel loopt aan de haven, van de Puerta del Mar tot het Canalejas-park en is aan weerszijden omringd door palmbomen. De vloer is gedecoreerd met 6.600.000 driekleurige marmeren tegels die een ontwerp vormen met een karakteristiek golfeffectmozaïek. Zowel overdag als ’s avonds staan er kleine kraampjes en af en toe vind je er een straatmuzikant. Aan het eind van de Esplanada (of het begin, ligt eraan van waar je start uiteraard) zien we de mooie fontein die in het midden van de rotonde is geplaatst. Daar ligt ook het begin van het grootste stadstrand van Alicante ‘Playa El Postiguet’.

Het oude centrum van Alicante

We duiken precies de andere kant van de stad in, vandaag wandelen we richting Casco Antiguo, oftewel, de oude stad en bezoeken we de wijk Barrio Santa Cruz. Al wandelend zien we ‘El Castillo de Santa Bárbara’ liggen. Dit kasteel ligt op de top van de berg Benacantil, op een hoogte van 166 meter. Het is de thuisbasis van één van de grootste middeleeuwse forten in Spanje. Vanuit hier is een prachtig uitzicht over de baai van Alicante te zien.

Het kasteel bestaat uit 3 delen op verschillende hoogtes en uit 3 verschillende tijdperken: in de hoogste omheining (“La Torreta”) bevinden zich de Torre del Homenaje en de oudste overblijfselen van het fort, grotendeels daterend uit de 14e eeuw. In de tussenruimte bevinden zich de belangrijkste kamers die in de 16e eeuw zijn gebouwd, zoals: de Filips II-zaal, het Gardekorps, het paradeterrein en het bastion van de koningin. De onderste omheining stamt uit de 18e eeuw en daar bevindt zich de zogenaamde Bon Repós Ravelin

Tip: de toegang tot het kasteel is gratis. Het is mogelijk om vanuit de Paseo Gomiz de straat over te steken via een brug, om zo de lift te nemen naar de top. Voor de sportieve toerist is via de achterzijde het kasteel ook wandelend te bereiken.

Na het kasteel gezien te hebben lopen we voorbij de “Basilica of Sr. Mary of Alicante”, een zestiende eeuwse katholieke basiliek in Gotische stijl met ornamenten. Daar is ook een leuk terrasje. Ietsje verderop ligt het eerder genoemde MACA, Museo de Arte Comtemporáneo de Alicante: een groot museum met een modern interieur dat kunst uit de 20ste eeuw tentoonstelt.

Barrio Santa Cruz

Eigenlijk is het heerlijk om geen vast route te volgen, maar juist om door het oude centrum te dwalen. Deze Barrio Santa Cruz is een authentieke volkswijk die niet heel toeristisch is en geeft je een indruk van het echte Spaanse leven. Waan je door de smalle straatjes en Spaanse pleintjes, waar zowel jonge als oude Spanjaarden elkaar buiten treffen. Neem vooral deze heerlijke bruisende vibe op!

Tip: bestel een “Chupachu”, bij bar Senso. Dit is een typische tapas waar Jijona om bekend staat: hun Turron, vergelijkbaar met nougat. Deze tapas is een klein gehaktballetje met caramelsaus en pijnboompitjes. Geen alledaagse smaak en zeker lekker, probeer gewoon eens als je ervan houdt!

En neem dan op de terugweg een hoorntje van ‘Borgonesse’, het meest lekkere schepijs van Alicante.

Veel plezier!

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!