Al bijna 40 jaar Spanje specialist

7 dagen per week geopend

Geld terug garantie

Banner BBQ

Een stukje Spaanse cultuur

Deel dit bericht

Typisch Spaans: Houtskool en verse sardientjes

Zondagen staan in Spanje in het teken van familie. Overgrootouders, grootouders, kinderen en (achter)kleinkinderen komen samen in restaurants voor een paella lunch. Vaak is dan de gehele familie compleet en zitten ze aan een lange witgedekte tafel om samen te eten. Vooraf wandelen ze vaak een stukje over de boulevard of gaan ze ’s ochtends naar de mis in de kerk. Ze dragen dan vaak hun mooiste kleding, vroeger bij ons ook wel bekend als ‘zondagskleding’. Soms lijkt het of je, dankzij de cultuur, in Spanje een aantal jaren teruggaat in de tijd.

Hartje zomer komen de families ook vaak samen op het strand. Ze zitten dan voornamelijk tussen de hoge palmbomen in de schaduw. Er worden tafels uitgeschoven, stoelen uitgeklapt en koeltassen opengevouwen. Kinderen spelen in de speeltuinen of aan zee en vaak wordt er ook een kaartspelletje gespeeld. Nog wat later in de avond treffen de families elkaar vaak in de duinen. Daar steken ze dan een barbecue aan en zitten ze tot in de late zwoele zomeruurtjes, omgeven door de geur van vers gevangen sardientjes die vaak worden gegrild op houtskool.

Ook echt typisch Spaans is het mountainbiken of hiken op zondag. Veel Spanjaarden zijn echte sportievelingen en fervente hikers. Vaak zijn ze in de vroege uurtjes al onderweg, compleet met berguitrusting naar de vele gebergten die bewandeld of zelfs beklommen kunnen worden. De uitzichten zijn prachtig en reiken over de hele kustlijnen. Deze natuurgebieden zijn goed bereikbaar en worden keurig onderhouden door de Spaanse gemeenten. Een nieuwe populaire sport onder de Spanjaarden is Padel, een mix tussen squash en tennis. In de drukke periodes is er geen baan meer te verkrijgen!

Cultuur: ontbijt in Spanje

Er speelt zich, omdat het klimaat het toelaat, sowieso heel veel buiten af. Zo treffen de Spaanse pensionado’s elkaar vaak rondom een kiosk in de buurt om de krant te kopen. De dagbladen worden niet zoals wij gewend zijn aan huis bezorgd. Ze scholen samen rondom de kiosken en sluiten dan vaak nog even aan op het nabij gelegen pleintje voor een praatje en ‘para tomar un cafe’ (een koffie nemen). Ook lezen ze daar hun krantje in de ochtendzon.

Ook de werkende Spanjaarden drinken graag een koffie. Dit doen ze dan voordat ze aan het werk gaan of tijdens hun ontbijt. Ze treffen elkaar in kleine barretjes of terrassen met TL-verlichting. Op die plekken zijn zowat alle beroepsgroepen te vinden: van werklui tot aan politie agenten. De televisie staat er luid met daarop het laatste nieuws of voetbal van de avond ervoor. Velen bestellen een Carajilo: een klein kopje sterke koffie met een scheut whiskey, cognac of andere likeur. Daarnaast bestellen ze er een ‘tostada con tomate y aceite’ (toast met olijfolie en tomaat) of een bocadillo (witte pistolet) bij. Het is voor hen heel gewoon om hierna de werkdag te vervolgen.

Cultuur: de Spaanse loterij

Het kerstgevoel begint al vroeg met ‘El Gordo’ wat ‘dikke of vette’ betekent. Er worden hier jaarlijks bedragen verloot tot in de miljarden. Vrijwel elke Spanjaard koopt een lot voor deze loterij. U zult in Spanje sowieso merken dat Spanjaarden verzot zijn op loterijen. Op elke hoek van de straat is wel een klein verkooppunt te vinden. Ook komen er regelmatig verkopers op terrasjes voorbij voor de verkoop hiervan. Ervaring heeft geleerd dat je slechts even vriendelijk nee hoeft te knikken en de boodschap is al duidelijk. Tenzij je een gokje wil wagen natuurlijk.

De Spaanse cultuur bestaat natuurlijk uit nog veel meer aspecten. Wat dacht je van de Spaanse taal? Of heb je al eens de Spaanse tortilla de patatas geprobeerd?

Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.
Picture of Tanja

Tanja

Na verschillende wereldreizen, heb ik aan de Costa Blanca mijn tweede thuis gevonden en leef ik hoe ik het liefst wil: dichtbij de natuur, omgeven door de zon, zee en bergen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Download het vakantie magazine

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Volg ons op Pinterest

Nieuwste blogs

Download de vakantie brochure

Laat je inspireren. Bekijk onze populairste accommodaties en profiteer van de beste deals!

Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Nieuwste blogs

MEEST GELEZEN BLOGS

Wilt u exclusieve aanbiedingen als eerste ontvangen?

Schrijf u dan snel in voor onze nieuwsbrief

Direct op de hoogte zijn van de beste vakantiedeals? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!